JobDISPO Kft. bemutatása

A FAUSER AG-t 1994-ben alapította Michael Fauser INTERSOFT Technische Software GmbH néven a Münchentől 20 km-re lévő Gilchingben. Michael Fauser több mint 25 éves ipari tapasztalattal rendelkezik. 1985-ig az RWT cégnél NC programozó rendszereket fejlesztett, majd megalapította a DLoG GmbH-t, amely máig komoly tekintélynek örvend ipari CNC/DNC célszoftver és –hardver megoldások fejlesztése, értékesítése és karbantartása terén. Gyártásirányítási tapasztalatai során Fauser úr gyakran szembesült olyan problémákkal, amelyekre a piacon nem talált megoldásokat, és ezt az igényt felismerve, a lehetőséget kihasználva alapította az INTERSOFT GmbH-t termelésirányítási szoftverek fejlesztésére, értékesítésére és karbantartására.

Azokban az időkben, éppen úgy mint manapság, az üzemi munkarendelvények beosztása, kiadása, a termelés megszervezése volt a gyárak egyik központi feladata. A hagyományos papíralapú tervezőtáblák már nem tudták kielégíteni az egyre nagyobb rugalmasságot megkövetelő, egyre gyorsaban változó termelést. A saját szoftverfejlesztést indokolta, hogy se Németországban, se Európában, de még a tengeren túl sem létezett megfelelő megoldás erre a feladatra.

A gyártásközeliséget és a tervezés biztonságát gondosan kellett összehangolni. Ennek eredménye a JobDISPO. A grafikus tervezőtábla megvalósítja az üzem számára a teljes átláthatóságot és lehetővé teszi a gyors reagálást a változásokra.

A JobDISPO sikeres piaci bevezetése után hamarosan igény jelentkezett a gyártási adatok és idők gyűjtését lehetővé tévő egyszerű és rugalmas eszközre is, és ez az igény létrehozta a JobDATA szoftvert, mely vonalkódtechnika segítségével tette lehetővé a befejezett gyártási fázisok készrejelentését és ezzel a kapacitások felszabadulásának jelzését.

A JobDISPO és JobDATA szoftverekből logikusan következett a JobORDER kifejlesztése, mely lehetővé tette az automatikus gyártási rendelvények generálását. Ezzel a megoldással a Fauser letért a hagyományos PPS programok által kijelölt irányból, és új utat mutatott. A JobORDER lehetővé tette hogy a gyártási indítások akár az egyedi alkatrészigények alapján jöjjenek létre, akár a szerszám- és gépészeti iparban elterjedt komplex projektek szerint fokozatosan alakuljanak ki, egy folyamatosan felülről lefelé növekvő és alakuló alkatrészlista alapján, ellentétben a részletes, előre felveendő alkatrészjegyzékekkel, cikktörzsekkel dolgozó hagyományos rendszerekkel.

2000 ben a társaság neve és cégformája Intersoft GmbH kft-ből FAUSER AG zárt részvénytársasággá változott.

2003-ban a FAUSER AG összhangba hozta az általa ajánlott szoftvermegoldások elnevezését a piacon kialakult terminológiával és a folyamatosan továbbfejlesztett funkcionalitással. Azóta a programok a JobDISPO Suite család moduljaiként szerepelnek.