A legnagyobb tévhitek, amit eddig a vállalatirányítással kapcsolatban hallottunk

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.06.15

Cégtulajdonosként vagy egy cég vezetőjeként minden bizonnyal már számos javaslatot és tanácsot kapott barátaitól, tanácsadóktól és másoktól, de azok legnagyobb része bizony félretájékoztatáson és félreértéseken alapult, ezért azok megfogadása nem szolgálta volna a vállalkozása sikerét. Manapság az ERP valamennyi cég gerincét adja, és mindenféle vállalkozás elengedhetetlen eszközévé nőtte ki magát. Ebben a cikkben rávilágítunk néhány olyan főbb tévhitre, amelyek az ERP-rendszerekkel kapcsolatban elterjedtnek számítanak.

1. A cégem túl kicsi az ERP bevezetéséhez, mivel az csak a nagyvállalatoknak való.

Ez az egyik leggyakrabban hangoztatott tévhit; sok cégtulajdonos gondolja úgy, hogy a cége nem elég nagy ahhoz, hogy érdemes lenne bevezetnie egy ERP-megoldást. Egy ERP-szoftver célja egy szervezeten belüli valamennyi szervezeti egységben az üzleti folyamatok egyszerűsítése és automatizálása, és ez mindenféle méretű cég esetében hasznos lehet.
Az ERP bevezetése akkor válik egy kicsit költségesebbé, ha az egy hatalmas IT-infrastruktúra megvételét és annak rendszeres karbantartása sok IT-szakember alkalmazását teszi szükségessé, azonban a legújabb felhőalapú technológia ideális megoldás a kkv-k részére. A felhőalapú ERP választásával csökkenthetőek az indulóköltségek, mivel így az IT-infrastruktúra költsége és az előfizetési díj is minimálisra szorítható. Ezenkívül a felhőalapú ERP lehetővé teszi a kkv-k számára, hogy úgy tervezzék meg és hajtsák végre üzleti tevékenységüket, akárcsak a nagyvállalatok.

2. A bevezetés túl hosszú ideig tart.

Egy másik gyakori tévedés, hogy a legtöbb ERP-bevezetés éveket vesz igénybe a megvalósulásig. Ez a mítosz az ERP-korszak első napjaiban a nagy és komplex ERP-rendszerek bevezetésére talán igaz lehetett.
Azonban manapság az ERP-rendszerek nagy része megfizethető és könnyen implementálható; ma már megbízhatóbbak, és a korai időkben előforduló problémákat a mai ERP-rendszerek előnyére fordították. Így ezeket az ERP-rendszereket már észszerű időn belül be lehet vezetni.

3. Az üzleti folyamat túl bonyolult ahhoz, hogy azt az ERP-rendszer kezelni tudja.

Ez a felfogás az üzleti folyamatok vélt bonyolultságának következménye; az üzleti folyamatoknak a cég méretének változásaihoz igazíthatónak kell lenniük.
Ahelyett, hogy az elavult üzleti folyamatokat a vállalkozása új növekedési szakaszához igazítaná, a végeredményre kell összpontosítania. A megrendeléseket gyorsan és pontosan teljesítik? A szállítás és a fizetés időben történik? Az ERP természetesen jóval túlmutat ezen üzleti folyamatok kezelésén.

4. Az ERP-rendszereket nagyon könnyű használni.

Egy másik gyakran hallott tévhit: „Az ERP-rendszereket nagyon könnyű használni.” Egy ERP-rendszer bevezetése után bizony önnek és az alkalmazottainak egy kis időt kell fordítania és erőfeszítést kell tennie a szoftver használatának megtanulására. Egy ERP-szoftver javítani fogja az üzleti folyamatait oly módon, hogy javítja az üzleti hatékonyságot, azonban az alkalmazottainak ehhez tudnia kell, hogy hogyan használják a szoftvert mindennapi munkájuk során. Ezt ahhoz tudnánk hasonlítani, mint amikor egy új játékkal való első játszás előtt még megtanulja a játékszabályokat.

5. Az eszközökkel/egyéb szolgáltatásokkal való integrálás nehézségekbe ütközik.

Egy ERP-rendszer bevezetése előtt az emberek legtöbbször arra kíváncsiak, hogy az a jelenleg használt szoftverükkel integrálható-e. És erre a kérdésre a válasz: igen. Az olyan rugalmasabb ERP-megoldások, mint az ARS felhőalapú vállalatirányítási rendszer könnyen integrálhatóak egy harmadik fél bármely alkalmazásával, szoftverével és internetes portáljával. Valójában egy másik szoftverből vagy weboldalról származó adatok könnyedén továbbíthatóak ezekbe az ERP-rendszerekbe.