Hogyan lehet az ERP-t a növekedés ösztönzésére használni?

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.04.12

Manapság olyan világban élünk, ahol mindenki mindenáron fejlődni akar az idő, a helyzet és a kereslet által megkövetelt innováció nevében. Amikor az üzleti tevékenységek átalakítására kerül sor, a fejlődés elkerülhetetlenné válik, legyen szó akár a vállalatkommunikációs módszerek vagy a technológiának a cég mindennapi működésében játszott szerepének megváltoztatásáról. Ebben a tekintetben az ERP (Enterprise Resource Planning, magyarul: vállalati erőforrás-tervezés) egyedülálló lehetőséget kínálnak a hatékonyságnövelés és a vállalkozás növekedésének serkentése céljából az üzleti tevékenységek optimalizálása terén.

A vállalkozása felfuttatása

Egy növekvő vállalkozás magában rejti a sikert, azonban mindegyik vállalkozás számos problémával fogja szembetalálni magát nap mint nap a siker kapujában. Egy hatékony ERP-rendszer nélkül a különböző folyamatok, részlegek és azok növekvő igényeinek kezelése finoman szólva is zűrzavaros feladat lesz. Az értékesítő csapat le fog csúszni lényeges, nemrég frissített ügyfél-információkról. Ez pedig elhibázott célokat és elmaradt nyereséget jelent. Ráadásul nemcsak az értékesítő csapat, hanem a gyártó csapat is megszenvedheti a leltári információk hiányát. Az ilyen problémákat könnyen el lehet kerülni egy ERP-rendszerrel.

Átláthatóság biztosítása az egész szervezetben

Az információk és az adatok minden vállalkozás számára alapvető fontosságú üzleti vagyont képviselnek. Az adatbiztonság rendkívül fontos annak biztosítása érdekében, hogy a kulcsfontosságú vállalatinformációk a megfelelő személyek kezében maradjanak. Egy ERP-rendszer bevezetésével az adatok nagy körültekintéssel kerülnek fenntartásra, és csak azok a személyek kaphatnak azokhoz hozzáférést, akik erre felhatalmazással rendelkeznek. Továbbá, a szigorúan bizalmas információkat egyetlen helyen lehet tartani, míg ezen információk frissítését egy vagy néhány, erre felhatalmazott személy végezheti csak el.

Az információkhoz való könnyű hozzáférés automatizált üzleti rendszeren keresztül

A teljesítménymérés mérőszámai a vállalkozás fejlődésének értékelésében és a jövőre vonatkozó célok kitűzésében segítenek sokat. Azonban egy növekvő vállalkozás eredményének manuális kiszámítása egyre nehezebb feladatnak bizonyul majd. Egy ERP-szoftver egy szinttel feljebb emeli a vállalkozást azáltal, hogy engedélyezi a szervezetben dolgozó valamennyi felhasználó számára a megfelelő adatokhoz való hatékony hozzáférést. Ez lehetőséget teremt a fő vállalati mérőszámokkal kapcsolatos, szinkronizált jelentések készítésére is, amik pedig gyors döntések meghozatalát teszik lehetővé.

Integrált rendszer

Ahogy egy vállalkozás növekszik, úgy válnak egyre összetettebbé a folyamatai. Általában mindegyik ilyen folyamat esetében különböző platformokat, alkalmazásokat vagy szoftverprogramokat használ egy cég. Ez egy kissé bonyolítja a vállalkozás életét, leginkább abban a tekintetben, ha a különböző osztályokon dolgozó munkatársak hasonló adatokat kezelnek. Ebben az esetben elég valószínű, hogy a könyvelő csoport egy bizonyos szoftvert használ a bevételek és kiadások rögzítésére, míg az értékesítő csoport egy teljesen más szoftvert használ az értékesítések elkönyvelésére, ami pedig egymást átfedő adatgyűjtést és egyéb hibákat eredményez.

Az üzleti számvitel és pénzügyi beszámolás egyszerűbbé tétele

Egy növekvő vállalkozás rengeteg nehézséggel fog szembesülni a számvitel kapcsán, ha azt még mindig manuálisan végzik, vagy ha az értékesítési, könyvelési, pénzügyi és HR-osztálynak nincs hozzáférése a közös adatokhoz. A pénzügyi beszámolók és a mindennapi könyvelési feladatok manuálisan történő elkészítése és elvégzése sokkal több idő- és energiaráfordítást igényel. ERP használatával a pénzügyi adatok elemzése növeli a dolgozók termelékenységét, és csökkenti a minden tekintetben fennálló késedelmeket.

Az ügyfélelégedettség előtérbe kerülése

Az ügyfelek elégedettségének állandó biztosítása az értékesítés és a készletek adminisztrálásával kemény feladat lehet, ha ez a két szervezeti egység két különböző platformot használ. Előfordulhat olyan helyzet, hogy egy termékkel kapcsolatos információt kellene egy ügyfelével közölnie, és ha nem állnak a rendelkezésére a frissített készletadatok, bizony nagy bajban lesz. Egy ERP-rendszer nagy segítséget nyújt az információk naprakészen tartásában, valamint megkönnyíti valamennyi adat valós idejű frissítését. Így pedig az ügyfélszolgálati munkatársak mindig pontos és naprakész adatokat látnak majd maguk előtt, és az ügyfelekkel is hatékonyabban tudnak majd foglalkozni.

Egy hatékony felhőalapú ERP-rendszer egy gazdasági társaság felső vezetése számára is működési támogatást kínál a különböző osztályok integrálása és az azokon belüli különféle változások kezelése terén. A gyakorlatias gazdasági társaságoknak fel kell készülniük a változó üzleti környezet jelentette kihívásokra, és egy hatékony ERP-megoldással ezt könnyedén megtehetik.