Hogyan tehet szert piaci előnyre egy felhőalapú ERP használatával?

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.05.04

Az SaaS-modell (Software as a Service, magyarul: szoftver-mint-szolgáltatás) elterjedésével számos cég elkezdett alkalmazásokat pakolni a felhőbe. A Salesforce.com egyike volt az első cégeknek, amik felhőalapú CRM-et kínáltak.

Tehát milyen előnyökkel járhat egy felhőalapú ERP használata?

  • Költség: Egy felhőalapú ERP-szoftver használatának egyik legnagyobb előnye az azzal járó költség, a helyben telepített (on-premise) ERP-megoldások bevezetésének költségével összehasonlítva. A hagyományos ERP-rendszereket az ügyfelek telephelyén telepítették, ami bizony jelentős befektetést igényelt az ügyfél részéről mind az IT-infrastruktúra, mind az IT-szakemberek megnövekedett költsége terén. A felhőalapú megoldás választása esetén az ilyen irányú befektetés a nullára csökken. A felhőalapú szolgáltatást nyújtó vállalkozás ugyanis az ügyfelek kiszolgálása érdekében már megvásárolta az ehhez szükséges infrastruktúrát, és fizeti az annak fenntartásához szükséges szakembereket.
  • Skálázhatóság: Minthogy az ERP-t használók száma folyamatosan nő, az ügyfélnek csak kérvényeznie kell új felhasználói fiókokat a felhőben. Nem kell előre terveznie a hardverek vagy az architektúra megváltoztatása kapcsán. Ennélfogva a felhőalapú ERP sokkal inkább skálázható, mint a helyben telepített ERP.
  • Rugalmasság: Egy jó ERP-szoftver mindig rugalmas. A felhőalapú megoldás egy további alkalmazási lehetőséget kínál a cégek számára, ezzel igyekezve megkönnyíteni a dolgukat. A felhőalapú ERP helyben telepített, hosztolt és vegyes alkalmazási lehetőséget kínál az ügyfelek számára.
  • Karbantartás: A felhőalapú ERP karbantartása a szolgáltató feladata, így a rendszer karbantartása és támogatása nem az ügyfél vállát nyomja. A szolgáltató bármilyen felmerülő kérdés vagy probléma esetén folyamatos támogatást biztosít. Bevezetéshez szükséges idő: Az azonnal használható felhőalapú ERP választásával az ERP-szoftvert azonnal el lehet kezdeni használni. A bevezetés nem igényel semennyi időt sem.
  • Bárhonnan hozzáférhető: A nemzetközi vállalatok számára, amik esetében elengedhetetlen feltétel, hogy az alkalmazottai egy központi szoftverhez férjenek hozzá, a felhőalapú ERP az ideális megoldás. Mivel a teljes ERP-szoftver a felhőben kerül hosztolásra, az alkalmazottak, bárhol is legyenek a világon, bármikor hozzáférhetnek az ERP-szoftverhez.