A webalapú szoftverek fényes jövő előtt állnak

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.08.01

Az elmúlt években a webalapú alkalmazások vagy az internetalapú szoftverek túlnőttek a hagyományos desktopalapú alkalmazásokon, amiket telepíteni kell a számítógépre. A webalapú szoftverek képviselik a szoftveripar jövőjét, mivel azok használata számos előnnyel kecsegtet, amiket ki is fogunk fejteni ebben a bejegyzésben. Mindannyian használunk webalapú alkalmazásokat; gondoljunk csak a Google Dokumentumokra vagy bármely más levelezőprogramra, amit a keresőbe beírva tudunk megnyitni.

Bár az elmúlt években azt láttuk, hogy rengeteg webalapú alkalmazás jelenik meg a piacon, a webalapú szoftverre egy másik remek példa a CRM-szoftver; egy ilyen szoftvert egy értékesítő kolléga, bárhol is legyen éppen, használhat a leadek és a potenciális vevő elérhetőségeinek bevitele céljából. Ezenkívül számos webalapú szoftver azt a lehetőséget is kínálja, hogy a szoftverhez annak a PC-nkre történő telepítése után akár internetkapcsolat nélkül is hozzá tudunk férni. Miután nagy népszerűségre tettek szert, a webalapú szoftverek vezető piaci pozíciót harcoltak ki maguknak, mivel a hagyományos szoftverek helyébe lépnek, emellett, különösen a kisvállalkozások számára, gazdaságos megoldást jelentenek.

A webalapú szoftverek használatának néhány előnye, vagyis miért a webalapú szoftverek jelentik a szoftveripar jövőjét

Nem szükséges telepíteni

A webalapú szoftverek használatához nem szükséges bármit is telepíteni a számítógépünkre, aminek köszönhetően lemezterületet szabadíthatunk fel, valamint semmit sem kell letölteni vagy frissíteni, mivel minden a fő szerverre van telepítve.

A böngészőnk segítségével egy pillanat alatt elindíthatjuk az alkalmazást, ha van internetkapcsolatunk, és máris a rendelkezésünkre állnak a valós idejű adatok és jelentések. Így több időt is takaríthatunk meg, mivel nem kell bonyolult lépéseket követnünk az eszköz telepítéséhez.

Mobilitás és szabad mozgás

Ha egy webalapú szoftvert használunk, ahhoz bárhol hozzáférhetünk anélkül, hogy egy eszközre külön le kellene mentenünk az információkat vagy adatokat, mivel az alkalmazás indításához csak internetkapcsolatra van szükségünk. Elérhető a piacon néhány olyan alkalmazás és szoftver, amiket mobiltelefonon is lehet használni, így vészhelyzetekben akár a mobiltelefonunkról is bejelentkezhetünk a dolgok kézben tartása végett.

Költséghatékonyság

A hagyományos szoftverekkel összehasonlítva a webalapú alkalmazásokat költséghatékonynak tartják, mivel egy magánszemély vagy egy kisebb vállalkozás is megengedheti magának a licensz megvásárlását. Ellentétben a hagyományos szoftverekkel, amelyek esetében várni kell a telepítésre, és amelyek magas költségével akkor is számolni kell, ha csak néhány felhasználóból tevődik össze az egész szervezet.

A webalapú szoftvereknek ezek mellett is számos előnye van, ami egész biztosan előrejelzi az iparág fényes jövőjét; például, hogy nincs szükség szakképzett IT-csoportra a szoftver kezeléséhez vagy speciális szerverekre vagy szakosodott személyzetre a szoftver implementálásához. Ugyanis a szolgáltató gyorsan segítséget nyújt minden felmerülő probléma vagy kérdés esetén.