A mobil-ERP az első lépés az ipari digitális átalakulás felé

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.07.06

A mobilitás és a termelékenység két egymásnak ellentmondó tényező az üzleti világban, szólt a népszerű mondás, amit még a 2000-es évek első évtizedében is lehetett hallani. Azonban ma, 2019-ben, a határokon átnyúló munka- vagy üzleti utak vállalása már mindennapossá vált, tehát a mobilitás a termelékenység egyik feltétele lett.

Ha az ügyfelek mozgásban vannak, a szolgáltatók mozgásban vannak, a vállalatvezetők és a munkatársak is folyton mozgásban vannak, akkor logikus, hogy a vállalkozásnak is mobilnak kell lennie. A mobil-ERP jelentősége itt kerül az előtérbe. Bár jelenleg a mobil-ERP önmagában nem képes egy olyan átfogó megoldás, mint az ERP teljes csomagja által nyújtott minden előnyt biztosítani, mindenképpen az képviseli az ERP jövőjét, amikor is a digitális virágzás nagyszerű lehetőségeket kínál majd.

Az internettel támogatott SaaS-megoldásoknak (Software as a Service, magyarul: szoftver-mint-szolgáltatás) köszönhetően a mobil-ERP az üzleti adatokhoz való korlátozott hozzáférést elősegítő forrásból a munkatársak által bárhova magukkal vihető, mobil irodává nőtte ki magát. A cloudszolgáltatásokba telepített beosztásfüggő hozzáférés lehetővé teszi az üzleti döntéshozók, vezetők és a kihelyezett személyzet számára, hogy valós idejű információkat vigyenek be és hívjanak le, és hogy hatékonyan teljesítsék a feladataikat bárhonnan, bármikor, akár útközben is.

Ennélfogva az ipari egységek digitális jelenlétére vonatkozó előrejelzés arra kényszeríti a helyben telepített ERP-rendszereket használó szervezeteket, hogy váltsanak egy hibrid megoldásra oly módon, hogy az adattárjukat továbbítsák a felhőalapú szolgáltatásokba a mobilplatformokon keresztüli adathozzáférés biztosítása érdekében. Egy helyben telepített megoldás változatlanul hagyása és megtartása rövid távon időt és pénzt takaríthat meg a szervezeteknek, azonban ez csak a digitális téren való egyre behozhatatlanabb elmaradottság árán lehetséges.

A mobil-ERP nyilvánvalóan az egyik feltétele annak, hogy egy cég elkötelezze magát a túlélés, a kesztyű felvétele és a felvirágzás mellett a már nagyon várt digitális átalakulás hajnalán. Ez a megfelelő idő a cégeknek arra, hogy mobil-ERP-re váltsanak a jelenlegi ERP-szoftverük helyett. Ennek során az érintett vállalkozók csak egy kis előnyhöz tudnak jutni a vállalkozásuk számára az ipari digitális átalakulás korszakának berobbanása előtti pillanatban.