CRM vs. ERP: Mi a különbség közöttük?

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.07.13

A CRM lehet egy önálló szoftver és egy ERP-szoftveren belüli komponens is. Mi a különbség a CRM és az ERP között? Egy adott vállalkozásoknak melyik megoldást kellene megvásárolnia?

A CRM a Customer Relationship Management (magyarul: ügyfélkapcsolat-kezelés) rövidítése. Egy CRM-szoftver az ügyfelekkel végrehajtott mindenféle interakcióra vonatkozó adatokat követi nyomon annak érdekében, hogy a vállalkozás hosszú távú kapcsolatot építhessen ki velük a magasabb bevétel elérése reményében. Egy CRM-eszköz azon vállalkozások számára a legjobb választás, amelyeknek nagy értékesítő csapata, kiterjedt ügyfélköre vagy sok leadje van, vagy amelyek számára az ügyfelekkel folytatott interakciók nyomon követése rendkívüli fontossággal bír.

Az ERP az Enterprise Resource Planning (magyarul: vállalati erőforrás-tervezés) rövidítése. Egy ERP-szoftver egy cég szervezeti egységeiben keletkezett valamennyi adatot követi nyomon annak érdekében, hogy a részlegek összeköttetésben álljanak egymással, és a költségek csökkenjenek. Egy ERP-platform azon vállalkozások számára a legjobb választás, amelyek több, jelenleg egymástól függetlenül működő szervezeti egységből állnak, vagy amelyek növekvőképességgel rendelkeznek.

Mik a CRM és az ERP közötti különbségek?

Egy CRM- és ERP-szoftver közötti legszembetűnőbb különbséget a vonatkozó betűszavak első betűjének kibontása meg is adja. A CRM elsősorban az ügyfelekre vonatkozó adatokkal, míg az ERP az egész vállalat adataival foglalkozik.

Következésképpen bár mind a CRM, mind az ERP egy vállalkozás nyereségesebbé tétele céljából adatok nyomon követésére szolgáló eszköz, az e cél elérésének módjában nagyon is különböznek.

A CRM hosszú távon az ügyfélkapcsolatok javításával növeli egy cég bevételeit. A CRM egy adattár készítésével segíti a vállalkozást abban, hogy a leadeket fizető ügyfelekké konvertálja, és hogy vásárlói hűséget alakítson ki. Amennyiben több munkatárs tart kapcsolatot egy bizonyos ügyféllel, akkor a CRM az e munkatársak közötti gördülékeny információáramlást is biztosítja. Ez lehetővé teszi az értékesítők, marketingesek stb. számára, hogy megértsék egy ügyfél helyzetének hosszú távú alakulását, és ez alapján nagyobb értéket kínáljanak a számára; így pedig a cég bevétele fog emelkedni.

Miközben az ERP egy vállalat összes osztálya adatainak összekapcsolásával ér el nagyobb nyereséget, ezzel lehetővé téve a vállalat számára az üzleti folyamatainak optimalizálást és a költségcsökkentést. Egyetlen információtár használatának köszönhetően a vállalkozás részlegei összeköttetésben maradnak egymással, és az adatellentmondások is kiküszöbölődnek. Az információ megosztásának hiányából eredő problémák is megszűnnek. Továbbá, hatalmas segítséget nyújt ezen adatok alapján a fontos felismerésekhez szükséges ismeretek bővítéséhez az üzleti folyamatok és az egész cég működésének optimalizálása céljából.

Minthogy az ERP az egész cégre vonatkozóan tartalmaz adatokat, sokkal szélesebb alkalmazási köre van, mint a CRM-nek, sőt akár a CRM-et is magában foglalhatja egy modulként (a többi modul általában: értékesítési, HR-, könyvelési és beszerzési modul). Mint olyan, a cégek külön CRM- és ERP-szoftvert is vehetnek, vagy integrálhatják a CRM-üket az ERP-platformjukkal az adatok egységességének növelése céljából.

A vállalkozásomnak melyik szoftvert kellene használnia?

Mind a CRM-, mind az ERP-szoftver a maga módján nagyon értékes. Az, hogy a vállalkozásának melyiket kellene választania, a vállalkozása jelenlegi helyzetétől függ.

A CRM egy remek eszköz azon cégek számára, amelyeknek sok ügyfele vagy leadje van, vagy amelyek éppen próbálják növelni az ügyfeleik vagy leadjeik számát. Ez márpedig bármilyen méretű vállalkozásra igaz lehet.

Miközben az ERP egy remek eszköz azon cégek számára, amelyek sok részlegből állnak, és az információcserét fokozni, vagy a legfelső hierarchikus szintről kívánják a vállalkozást áttekinteni. Ez az eszköz annál hasznosabb lesz, minél nagyobbra nő és minél nehezebben áttekinthetővé válik egy cég.

A cégek fontolóra vehetik, hogy a már meglévő CRM-üket integrálják egy ERP-rendszerrel, vagy hogy egyetlen, mindkettőt magában foglaló ERP-t vásároljanak.