A CRM használatának 10 legnagyobb előnye

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.06.22

A CRM mint fogalom már régóta létezik. Régebben az ügyfelek adatainak kezelését tekintették CRM-nek, azonban mára a CRM fogalma tágabb értelmet nyert. A mai világban egy CRM-eszközt leadek generálására és kezelésére, információgyűjtésre, hálózatépítésre és más tevékenységek — például marketing — való összekapcsolásra használják. Nézzük, hogy milyen haszonnal és előnyökkel járhat egy CRM-eszköz használata.

1. A CRM egy üzleti stratégia

A CRM-ben megvan az a lehetőség, hogy a szervezete „központi feldolgozó egységévé (CPU)” váljon. Valójában megfelelő bevezetés és alkalmazás esetén a CRM egyik legjelentősebb előnye egy vállalkozás számára az, hogy ezentúl képes lesz az ügyfelei — mint céges vagyona — valódi értékének felismerésére és leképezésére.

A CRM-eszköz által összegyűjtött információk önmagukban nagy kinccsé válnak. Megfelelő használat esetén a CRM-eszköze segítségével mindig egy lépéssel a versenytársai előtt járhat. Például akkor, ha a CRM-ét integrálja a közösségimédia-oldalakkal — például a LinkedIn, Facebook és Twitter —, és az ügyfelek által kedvelt és nem kedvelt tartalmakról gyűjt információt. Ugyanezek az információk abban is nagy segítséget nyújthatnak az értékesítő csapatnak, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a megrendelőkkel.

2. Időmegtakarítás

A CRM számos mindennap elvégzendő, időrabló feladatot automatizál, így pedig az értékesítő kollégáknak több ideje marad azzal foglalkozni, amiért a fizetésüket kapják: eladni a potenciális vevőknek. Az aktatologatás helyett a potenciális vevőkre áldozott több idő több eladást jelent, ami mindenkit boldoggá tesz. Ezen túlmenően az értékesítők is boldogabbak lesznek, hogy azzal tölthetik az idejüket, amihez értenek, így sokkal termelékenyebbek is lesznek.

3. Az ügyfélkapcsolatok javulása

A CRM használatának egyik legnagyobb előnye az, hogy nagyobb fokú ügyfél-elégedettséghez vezet. E stratégia alkalmazásával minden ügylet — beleértve a marketinget és a termékek értékesítését az ügyfelek részére — szervezett és szisztematikus módon hajtható végre. Továbbá, jobb szolgáltatást nyújthat az ügyfelei számára, miután jobban megérti a problémáikat, és ennek köszönhetően növeli a vásárlói hűséget, és csökkenti a vásárlás során rossz tapasztalatot szerző ügyfelek számát.

4. Eladások növelése

Amennyiben a cége egy CRM-stratégiát követ, az nagy mértékben növelheti a cége bevételét. Az összegyűjtött adatok felhasználásával sokkal hatékonyabbá tudja tenni a marketingkampányokat. Egy CRM-szoftver használata mellett biztos lehet abban, hogy a termékpromóciók a korábbitól eltérő és egyben teljesen új összetételű vevőkört érnek majd el, és nem ugyanazokat a vevőket, akik korábban már megvásárolták az adott terméket, ezzel pedig jelentősen növelni tudja a cég bevételeit.

5. A felülértékesítés (upselling) és a keresztértékesítés (cross-selling) maximalizálása

Egy CRM-rendszer lehetővé teszi a felülértékesítést, ami azt jelenti, hogy egy ügyfél számára olyan prémium minőségű termékeket ajánlunk, ami az általa megvásárolni kívánt termékkel egy kategóriába tartozik. A stratégia a keresztértékesítést is nagyban megkönnyíti, ami pedig azt jelenti, hogy az ügyfelek számára az általa megvásárolt termék(ek)hez kapcsolódó termékeket ajánlunk. Az így megkapott adatok egy központi adatbázisban kerülnek majd eltárolásra, amihez természetesen mindegyik cégvezető hozzáfér. Tehát ha egy adott lehetőséggel találják szembe magukat a vezetők, promótálhatják a termékeket a vásárlóknak, így tudják a felül- és keresztértékesítésben rejlő lehetőségeket kihasználni.

6. Belső kommunikáció javítása

Egy CRM-stratégia követése hozzájárul a cégen belüli kommunikáció jobbá tételéhez. Az ügyféladatoknak a különböző szervezeti egységek közötti megosztása elengedhetetlen feltétele a csoportként való együtt dolgozásnak. Ez pedig sokkal inkább eredményre vezet, mint ha a részlegek elkülönülten, nem megfelelő információáramlás mellett dolgoznának, mivel így lehet a cég nyereségét növelni, és jobb szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.

7. A marketing optimalizálása

A CRM segítségével könnyebben megérthetőek az ügyfelek igényei és viselkedése, ezáltal pedig a megfelelő időben fogja tudni értékesíteni a termékét az ügyfeleknek. A CRM azt is meg fogja mutatni önnek, hogy melyek a legjövedelmezőbb vevőcsoportok, és ezen információ felhasználásával lehetősége nyílik a potenciális vevők hasonló csoportjainak megfelelő időben történő megcélzására. Így pedig hatékonyan tudja majd a marketingforrásait optimalizálni. Így abban is biztos lehet majd, hogy nem pazarolja az idejét a kevesebb bevételt hozó vevőcsoportokra.

8. Kényelem

Amennyiben az egész értékesítő csapat ugyanazt a CRM-et használja, egyszerűen megoszthatják egymással a szükséges információkat. A legtöbb CRM segítségével könnyen elkészítheti a telefonos ügyfél-kommunikációhoz szükséges scripteket (forgatókönyv) vagy a gyakran használt e-mailek szövegét, és a csoport tagjai megoszthatják egymással ezeket a sablonokat. Számos CRM ráadásul a mobileszközökkel való összekapcsolást is támogatja, így ön a telefonján is hozzáférhet minden információhoz, vagy a potenciális ügyfél irodájából is beírhat gyorsan néhány jegyzetet.

9. Hallgasson a potenciális vevőire!

Ha az ön által használt CRM-eszközt integrálta a közösségimédia-oldalakkal (például Facebook, LinkedIn és YouTube), mindenképpen figyeljen oda a vevőinek vagy a potenciális vevőinek a márkájáról alkotott véleményére. Így minőségi leadeket generálhat az értékesítő csapata számára.

10. A célok meghatározásának leegyszerűsítése

Minden adat egyetlen helyre való összegyűjtésével a CRM-ek segítségével gyerekjáték mind egy csoport, mind az összes csoport teljesítményének nyomon követése. A CRM-ek továbbá képesek ezeket az információkat különféle jelentésekben összefoglalni, amik pedig rengeteg segítenek az előrejelzések elkészítésében. Ilyen elemzésekkel a kezében pedig sokkal könnyebb lesz a következő negyedévre vonatkozó célokat kitűznie, és sokkal valószínűbb is lesz, hogy ezek a célok összhangban állnak majd a valós viszonyokkal.