A CRM szoftver használatának előnyei a manuális módszerekkel szemben

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2021.01.06

Képzeljük el a következőket: Ön és kis munkacsoportja hónapok óta egy jelentős ügyféllista fejlesztésén dolgozik. A dolgok jól állnak, de akkor az egyik alkalmazottja máshol talál munkalehetőséget.

Amikor áttekinti volt alkalmazottjának az aktáit, rájön, hogy az általa használt kapcsolattartási- és fontos ügyféladat kezelési rendszere teljesen különbözik az Önétől, és fontos ügyfeleket veszít el az információk hiánya miatt.

És ez nem is a munkavállaló hibája. Ha vállalkozása manuális módszereket alkalmaz, csak idő kérdése, hogy mikor veszít el fontos ügyféladatokat és elérhetőségeket.

A világban több tucat ingyenes vagy nyílt forráskódú CRM szoftver létezik, így az átállás a manuális módszerekről a CRM szoftverekre soha nem volt még ilyen egyszerű. Ha szeretné tudni, hogyan kezdje el az átállást, tekintse meg a listánkat, melyben öt ingyenes és nyílt forráskódú CRM-lehetőséget sorolunk fel.

1. A CRM szoftver biztosítja, hogy ne veszítsen el értékes ügyféladatokat

Nagyobb eséllyel veszhetnek el ügyfeladatok, ha a fontos ügyféladatokat nem könnyen kereshető adatbázisban tárolják. Az ügyféladatok papíron vagy táblázatkezelő programokban történő tárolása csak addig működik, amíg el nem veszít valami fontosat.

Hányszor kellett már keresnie egy öntapadós jegyzetet vagy névjegykártyát valahol a fiókban vagy az íróasztalán? Elegendő indok a CRM-rendszerre való átálláshoz az is, ha egyetlen ügyfelet is azért veszít el, mert nehezen fér hozzá a fontos ügyféladatokhoz.

A CRM egyszerű keresési funkció segítségével biztosít azonnali hozzáférést Önnek és munkavállalóinak minden egyes ügyfélhez és minden hozzájuk kapcsolódó információhoz. Ha egy alkalmazott távozik, könnyen hozzáférhet a jegyzeteihez, így nem fog a fent említett katasztrófa-forgatókönyvvel szembesülni. Ehelyett beírhatja az ügyfél nevét, és előhívhatja az egykori munkavállalója által dokumentált személyre szabott információkat.

2. A CRM szoftver gazdag adatelemző eszközökkel segíti az üzleti tevékenységet

A CRM szoftver nagyobb hozzáférést biztosít az ügyféladatokhoz és az analitikához, és ez hatékonyan segíti az üzleti tevékenységet. A táblázatkezelő programok nehézkesek, ha sok adatot kezelnek. Ráadásul, ha csak manuális módszereket használ, akkor ki fog hagyni dolgokat. Ahelyett, hogy találomra vagy anekdotikus adatok alapján hozna döntéseket, alapozza inkább azokat az értékesítési munkacsoportnál jól működő stratégiákra.

A CRM olyan adatokat is megadhat Önnek, amelyeket valószínűleg még soha nem vett figyelembe: ilyen lehet például a webhelye látogatói számának nyomon követése. A vállalat teljes potenciáljának felszabadítása csak akkor lehetséges, ha minden szempontból figyelembe vesszük a dolgokat, és egy CRM rendszer segíthet ebben.

Nagyobb hozzáféréssel rendelkezik majd a munkacsoportja értékesítési teljesítményével, területre vetített bevételével, a prediktív lead-scoringgal, a címke kezeléssel, az ügyfélszolgálattal és még sok más egyébbel kapcsolatos információhoz. A legjobb dolog pedig az, hogy a legtöbb szoftver látványos és érthető módon biztosítja ezt az összetett információt.

3. A CRM szoftver az ügyfélélmény személyre szabásával segít kitűnnie a tömegből

A rendelkezésre álló lehetőségek bősége miatt cégének ki kell tűnnie a tömegből, hogy új ügyfeleket csábítson üzleti vállalkozásához, és megőrizze azokat, akiket már megszerzett. A CRM szoftver versenyelőnyt is biztosít azon versenytársaival szemben, akik még mindig manuális módszereket használnak.

Itt játszik szerepet a CRM szoftver használata. A vállalkozás bővítésekor az ügyfélélmény magas szintű személyre szabásának fenntartása egyre nehezebbé válik. Olyan stratégiákat kell kidolgoznia, amelyek segítségével a munkacsoportja a beszélgetés során azt éreztetheti az ügyfelekkel, hogy órákon keresztül – és nem csak a beszélgetésre való felkészülésre fordított néhány percig – gondolkodtak a problémájukon.

Számos olyan igénykezelő szoftver vagy ügyfélszolgálati funkció található a CRM-ben, amely nagymértékben javíthatja a munkacsoport képességét arra, hogy időben kezelje a beérkező igényeket. Napjainkban, ha egy megoldás nem áll rendelkezésre szinte azonnal, csalódottság uralkodik el és ugrásszerűen megnő az ügyfél elvesztésének esélye.

Mikor váltson a manuális módszerekről a CRM szoftverre?

Ideális esetben mindig váltson át a manuális módszerekről CRM szoftverre, amennyiben ötnél több alkalmazottja foglalkozik ügyféladatokkal vagy
ha több mint 50 ügyfelet tartalmazó ügyféllistát tervez. Még ilyen esetben is be kellene vezessen valamilyen szabványosított módszert.

Ha nem tervezi, hogy tíznél több munkavállalót foglalkoztasson az ügyfélélmények területén, vagy a vállalkozás vadonatúj és kevés kapcsolattal rendelkezik és/vagy éppen nem szánhatja rá a CRM-rendszerbe való átköltözéshez szükséges időt, akkor az első rögtönzött CRM-megoldás létrehozására remekül használható például a Google Sheets.

Ne maradjon le a versenytársaitól azért, mert manuális módszereket alkalmaz.

Cégünk naponta több száz vállalkozás tulajdonosával beszélget, és egy dolog egyre világosabbá vált minden évben: a vállalkozások egyre inkább elhagyják a manuális módszereket.

Ez azt jelenti, hogy a versenytársai már kihasználják a szoftver előnyeit annak érdekében, hogy üzleti tevékenységük hatékonyabban növekedhessen.