Mit kell érteni egy felhőalapú ERP-megoldás alatt?

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.06.08

Manapság már minden arról szól, hogy mi van a felhőben. Adódik a kérdés, hogy mi az a felhő, és az hol van. Ezek a kérdések azért merülnek fel, mivel egyre több és több rendszer költözik a felhőbe.

A felhő legfőbb előnye az, hogy a weben keresztül távoli elérést is lehetővé tesz. Így egy alkalmazást is használhat, vagy az információkat is eltávolíthatja minden olyan számítógépről, amelynek internetkapcsolata van.

A felhő kifejezés mostanában terjedt el, és feltételezhetően a jelentése a napnál is világosabb. A felhőben levés átfogó módon magában foglal egy használati és alkalmazáskapcsolódási módot, ami elérhető a közelből vagy távolról.

Ahelyett, hogy a számítógépünkre telepített egyik programot nyitnánk meg, egyszerűen elérhetjük az ERP-megoldást úgy, hogy beírjuk azt a böngészőbe. A helyben telepített rendszert megvesszük, és az a saját eszközünkre kerül telepítésre külső eszközök és szerverek igénybevétele nélkül. Nekünk magunknak kell telepíteni, karbantartani és kezelni a terméket.

A felhőalapú megoldás kapcsán azonban nem nekünk kell karbantartani a terméket, sőt a szervereket sem. Ehelyett a szolgáltató hozzáférést ad az ő tulajdonában lévő és általa karbantartott szerverekhez. A szolgáltató mint rendszergazda eljuttatja a terméket hozzánk, amihez ezután hozzáférhetünk a weben keresztül. Emiatt a felhőalapú ERP-kre általában SaaS-ként (Software as a Service, magyarul: szoftver-mint-szolgáltatás) hivatkoznak.

Egy felhőalapú ERP-szoftver a szervezetek számára azzal az előnnyel jár, hogy az alkalmazást testreszabhatóvá teszi, és a berendezésköltségeket csökkenti. A NextService használata, ami egy SaaS-alkalmazás a NetSuite-en, a világ első számú felhőalapú ERP-rendszerén belül, folyamatos megoldást nyújt a munkaerő-automatizálásra és a teljes (elejétől a végéig) folyamat adminisztrációjára az interneten keresztül.

A felhőalapú ERP bizonyítottan költséget takarít meg több területen is azáltal, hogy esetében nem kell számolnunk az IT-eszközök és információs szerverek jelentette közvetlen kiadásokkal.

A felhőalapú ERP lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy módosítsák az alkalmazásokat, jelentéseket és az üzleti űrlapokat ugyanannyira, ha nem jobban, mint a hagyományos ERP-megoldásokban, azáltal, hogy a termék jobban testreszabható.

Az nem kevésbé biztonságos. A helyben telepített (on-premise) ERP-megoldások besűrítik az adatokat egy összekapcsolt és kódolt szerverre. A felhőalapú ERP-megoldások ugyanazt a konfigurációt használják, csak a szerverek egy olyan szolgáltató által üzemeltetett, biztonságos irodában találhatóak, aki a rendszerek biztonságossá tételéért felelős. A felhőalapú-ERP-szolgáltatók rendszeresen használják ki a biztonsági és ellenőrzési rendszert abban a szakaszban, amikor az alkalmazásuk például a Salesforce Platformon alapul. Sőt mi több, a felhőalapú-ERP-szolgáltatók ugyanúgy beleveszik a saját ellenőrzési, biztonsági stb. eljárásaikat az iparági szabványok felülvizsgálata alapján.

A megbízható szolgáltatók felhőalapú ERP-adminisztrációja sokkal biztonságosabb és biztosabb, mint amit a legtöbb szervezet házon belül tud elvégezni — és ebből ön hatalmas előnyt kovácsolhat.