A felhőalapú ERP 5 előnye

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.04.08

Milyen előnyökkel jár a felhőalapú ERP használata?

Az elmúlt évtizedben a felhőalapú technológiák alkalmazásának elterjedtsége robbanásszerűen megnőtt, ami a felhőalapú ERP-szoftvereket is magával húzta. Egy felhőalapú ERP-rendszerben a szoftvert egy harmadik fél hosztolja, és az az interneten keresztül hozzáférhető. Ezzel ellentétben egy helyben telepített (on-premise) rendszerben a technológiát az azt használó vállalkozás tulajdonában álló szervereken tartja.

Ez az alapvető különbség a felhőalapú ERP-megoldásoknak jelent előnyt, aminek köszönhetően ez az iparág folyamatosan növekszik. Íme, öt előny ezek közül.

1. Alacsony belépési korlát

A felhőalapú ERP-rendszerek, a legtöbb SaaS-termékhez (Software as a Service, magyarul: szoftver-mint-szolgáltatás) hasonlóan, sokkal alacsonyabb belépési korláttal rendelkeznek, mint a helyben telepített rendszerek. Mivel a szoftvert egy másik cég hosztolja, a vállalkozásnak nincs szüksége IT-szakemberek alkalmazására, szerverek fenntartására és a szoftver támogatásához minden bizonnyal szükséges egyéb berendezésekre. A vállalkozás helyett a hosztingcég vállalja ezeket magára.

Ennek köszönhetően a felhőalapú modell alacsonyabb indulóköltséggel jár, és a további kifizetések általában havi előfizetési díj formájában történnek. Következésképpen a kis- és középvállalkozások csökkenthetik az indulóköltségeket, és gyorsabban áttérhetnek egy ERP-megoldásra, bár ez az előny kevésbé fontos a nagyobb cégeknek (amiknek valószínűleg már a rendelkezésére állnak IT-szakemberek és a berendezések).

2. Könnyen skálázható

Az alacsony belépési korlát mellett a felhőalapú ERP lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy minden különösebb nehézség nélkül „ugorjanak felfelé egy lépcsőfokot”. Egy helyben telepített rendszer esetén a vállalkozásnak esetleg további szervereket és berendezéseket kellene vásárolnia az igénybevétel fokozása érdekében, míg egy felhőalapú rendszer esetén — mivel az infrastruktúrát egy szolgáltató kezeli — a vállalkozás egyszerűen csak további felhasználóknak ad hozzáférést magasabb előfizetési díj fizetése mellett.

3. Mobilitás

Egy felhőalapú szoftver internetkapcsolattal bárhonnan elérhető. Ez eddig nem tapasztalt földrajzi mobilitást biztosít a vállalkozások számára, amiből sok területen kovácsolhatnak előnyt:

Kiléphetnek a nemzetközi porondra: A helyben telepített ERP-rendszerrel rendelkező világcégeknek több rendszerre van szükségük, ami viszont megnehezíti a vállalatcsoport egyes tagjainak összekapcsolhatóságát, és az információmegosztás terén problémákat eredményezhet. Azonban egy felhőalapú rendszerrel ez egyáltalán nem okoz problémát, mivel egy terméket használnak a vállalatcsoport tagjai a világ minden táján.

Utazás: Ha a munkatársaknak a munkájuk miatt el kell utazniuk, továbbra is hozzáférnek az ERP-szoftverhez az aktuális tartózkodási helyükről.

Otthoni munkavégzés: A vállalkozás nagyobb rugalmasságot tud biztosítani a munkavállalói számára, mivel internetkapcsolattal otthon is hozzá tudnak férni a technológiához. A sokat ingázó munkatársaknak ez nagyszerű lehetőség, mint ahogy a következő példában kifejtett, átmeneti jellegű körülmények előfordulása esetén is:

Zord időjárás: Miután a munkatársak otthon is hozzáférnek az ERP-rendszerhez, a vállalkozás tovább működhet akár rossz időjárási körülmények között is. Még akkor is, ha egy hóvihar miatt nem lehet eljutni az irodáig, így ameddig van internetkapcsolat, a cég egyes munkatársai tovább dolgozhatnak.

4. Biztonság

Így visszatekintve, a felhőalapú megoldásokra való áttérés előtt tornyosuló egyik legnagyobb akadály a biztonsággal kapcsolatos aggodalom volt (és ma is az), és ugyanez áll a felhőalapú ERP-re való átállásra is. Azonban az elmúlt években az ezekkel szembeni bizalom erősödött, és számos cég megerősítette a szoftverei biztonságát.

Az az általánosan uralkodó nézet, hogy egy helyben telepített rendszer biztonságosabb, de a helyben telepített szoftver által valóban nyújtott nagyobb mértékű ellenőrzés nem feltétlenül jelent nagyobb fokú biztonságot is. 

A specializáció lehetőséget teremt az ERP-szoftverekre szakosodó cégek számára, hogy még biztonságosabbá tegyék azt, mint amennyire az egyébként lenne. Természetesen minden szoftver esetében más és más a helyzet, tehát a cégeknek alaposan utána kell járniuk, hogy biztosak lehessenek abban, amit megvesznek, az megüti a szintet.

5. Megbízhatóság

Ami a biztonságot illeti, a specializáció szintén a felhőalapú ERP-t kínáló cégeket segíti a szolgáltatások megbízható voltának biztosításában. Az ARS felhőalapú vállalatirányítási rendszer minimum 99,8%-os rendelkezésre állást biztosít, és mindenki számára folyamatosan hozzáférhetővé teszi annak státuszát a frissítésekkel együtt.

Ezen okok miatt a felhőalapú ERP az elmúlt évek alatt egyre népszerűbbé vált, és az iparág további növekedés előtt áll.