Hogyan használhatják a KKV-k az ERP adatokat a pontosabb előrejelzéshez?

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2021.02.11

A gyáripar régi mondása szerint: „Az előrejelzés egyszerű: mindössze csak a jövőt kell megjósolni.”

Nyilvánvaló, hogy a jövő előrejelzése nem könnyű. A gyakran ingatag üzleti légkör előrejelzése különösen kockázatos azoknak a KKV-k számára, melyek nem képesek olyan könnyen túllépni a pontatlan előrejelzések okozta problémákon, mint a nagy szervezetek.

Tehát hogyan tudja megjósolni az Ön kis méretű gyártó vállalkozása a jövőbeli keresletet, kínálatot vagy pénzügyi eredményeket – és mindezt megbízhatóan?

Az „ERP” nélkül ez szóba sem jöhet.

A személyre szabható indulóképernyők és a fejlett jelentési lehetőségek révén az ERP szoftver képessé teszi a gyártókat arra, hogy konkrét adatok, trendek és elemzések alapján mérjék fel a jövőbeni eredmények valószínűségét.

Az ERP adatokat az előrejelzési stratégiájukba integráló KKV-k a lehető legkisebbre csökkentik a találgatás mértékét, és pontosabb, illetve átfogóbb képet kapnak a jelenlegi és a jövőbeli üzleti műveletekről.

Az alábbiakban áttekintjük a gyártók számára legfontosabb előrejelzési funkciókat.

A kereslet előrejelzése: vállalkozásának éltető eleme

A kereslet olyan, mint a napfény a gyártók számára, és nekik szükségük van a D-vitaminra. A termékek iránti kereslet azonban nem mindig bőséges – időnként számos Öntől független tényező befolyásolja.

A történeti tendenciák és az ERP adatok gondos elemzésével megbízhatóan előre jelezheti a termékek iránti keresletet és ennek megfelelően megtervezheti a termelési ütemterveket.

Íme, mit kell a gyártóknak nyomon követniük:

Földrajz: Az a helyszín, ahová szállítja termékeit, jelentős hatással van a teljes ellátási láncra, a beszerzéstől kezdve az összeszerelésen keresztül az értékesítésig. Ennélfogva a maximális hatékonyságú működéshez elengedhetetlen annak előrejelzése, hogy hol lesz a legmagasabb, a legalacsonyabb, a legegyenletesebb vagy a leginkább kiszámíthatatlan a kereslet.

Évszakok: Hasonlóképpen az év legforgalmasabb és/vagy legkevésbé forgalmas időszakainak meghatározása lehetővé teszi a gyártóknak, hogy időben ehhez igazítsák az ellátási szinteket és ennek megfelelően irányítsák a munkavállalóikat is. Ez nemcsak az általános költségeket és az elpazarolt erőforrásokat csökkenti, hanem olajozott gépezetként működő, pörgő vállalkozást is biztosít.

Ügyfelek: Mivel a beépített CRM modulok segítségével hozzáférnek a korábbi értékesítési adatokhoz, a gyártók előre láthatják akár az egyedi ügyfelek igényeit is. Milyen termékeket, milyen mennyiséggel, mikor és milyen gyakran rendelnek meg – az Ön ERP-je az ügyfelek adatainak végtelen mélységű adatbázisa, és kár lenne ezt kihasználatlanul hagyni.

Termékek: A termékek iránti kereslet szezononként, régiónként és ügyfelenként is változhat. Építse be a termék-központú mutatókat az előrejelzésbe, hogy stratégiai, tényeken alapuló döntéseket hozhasson az anyagbeszerzéssel, illetve a termelés bármilyen növelésével vagy csökkentésével kapcsolatban.

A kínálat előrejelzése: A többlet és a hiány közötti finom határ

Azért, hogy ügyfeleik állandóan változó igényeit kielégíthessék, a gyártók a folyamatosan optimális ellátástól és módszeres készletkezeléstől függenek. A túlkínálat az erőforrások pazarlását jelentheti, míg ennek hiánya romboló hatással lehet az ügyfélkapcsolatokra.

Azért, hogy a ténylegesen meglévő anyagokat megfelelő mennyiségi készleten lehessen tartani, és a kínálati szinteket és a beszerzési folyamatokat is optimalizálni lehessen, építse be az alábbiakat az előrejelzéseibe:

Az anyagok rendelkezésre állása: Az év bizonyos szakától függően bizonyos anyagokat úgy vásárolnak, mint a cukrot, vagy… egyáltalán nem vásárolják. Használja az ERP előrejelzési varázslóját, hogy megelőzze, nehogy a beszállítók miatt esetleges hiány lépjen fel, és fenntarthassa a gyártási ütemtervet.

Átfutási idők: Semmi sem borítja fel jobban az üzleti vállalkozás ütemezését, mint a következetlen átfutási idők. Vegye figyelembe az előre nem látható eseményeket is, amelyek elkerülhetetlenek, ha több beszállítótól rendel, mert a kapkodás csak zavarokat okoz. De ez nem kell, hogy így legyen. Az ERP szoftver nyomon tudja követni az anyagokat a megrendeléstől egészen az üzemcsarnokig, és segít Önnek abban is, hogy jelentéseket készítsen és a jövőbeli késéseket előre jelezze.

Pénzügyi előrejelzés: Az összes teljesítménymutató közül a legfontosabb.
Pontosan erről van szó - a döntéshozatali folyamat lényege. A mindenható dollár meghatározza vállalkozásának múltbeli, jelenlegi és jövőbeli állapotát (e cikkben az utolsóra helyezzük a hangsúlyt), ezért kritikus fontosságú, hogy mindig figyelemmel kísérje vállalkozásának pénzügyeit.

Az ERP fejlett előrejelzési képességeivel a KKV-k részletes betekintést nyernek a következőkbe:

Bevétel: A bevétel előrejelzése nemcsak a beérkező összeg nagyságát jelenti, hanem azt is, hogy az honnan származik és mikor érkezik, és melyek a mögöttes hajtóerők. Elemezze bevételi adatait az ERP készletkezelési, CRM- és megrendelés feldolgozó moduljai segítségével, hogy átfogó képet kapjon vállalkozásának pénzügyi éltető eleméről.

Kiadások: Mivel a kis- és közepes méretű gyártók költségvetése sokkal kisebb, mint a nagyvállalatoké, ők az utolsó fillérig meg kell tudják indokolni kiadásaikat. Az ERP kiadások előrejelzési funkciója segítségével a vállalkozások alaposan megvizsgálhatják a múltbeli kiadási szokásokat, elemezhetik azok hatékonyságát, és meghatározhatják a költségvetési allokáció lehetséges növelését vagy csökkentését.

Változó költségek: Kevés tényező befolyásolja jobban a haszonkulcsokat, mint a változó költségeket, és a jelek szerint ez mindig akkor következik be, amikor a legkevésbé számít rá. Az anyagár adatokkal kapcsolatos mély történeti betekintés révén az ERP szoftver felvértezi a gyártókat a költségingadozások előrejelzéséhez és a költségvetésük ennek megfelelő kiigazításához szükséges ismeretekkel. Kösse össze ezt az információt a részletes CRM-adatokkal, és vállalkozása biztos lehet abban, hogy az összes előre látható árváltozást figyelembe veszik.

Következő lépések

Szóval tudja, hogy mit és hogyan kell előre jelezni – most mihez kezdjen? Az alábbiakban részletezzük, hogy mit is tehet már most azért, hogy előkészítse a megnyugtató előrejelzéshez vezető utat:

Kutatás, kutatás, kutatás. Rengeteg forrás áll rendelkezésre, így itt az idő arra, hogy tanulmányozza azokat. (Erőforrás oldalunk ehhez remek kiindulási pont lehet.) Milyen beépített előrejelzési funkciókkal rendelkezik az ERP? Ha úgy találja, hogy hiányoznak a fent említett szolgáltatások, akkor tekintse meg az ERP kategóriákat tartalmazó oldalunkat, ahol egy több mint 150 szoftverszolgáltatóból álló átfogó listát talál, és válassza ki az Ön igényeinek leginkább megfelelőt.

Találkozzon a vállalata vezetőivel és készítsen előrejelzési tervet. Ezután tervezzen meg egy megbeszélést a vezérigazgatókkal, osztályvezetőkkel, informatikai szakemberekkel – bárkivel, aki érdekelt a jelenlegi és jövőbeli előrejelzési kezdeményezéseiben. Határozza meg a rövid és hosszú távú üzleti célokat és ezen célok legfontosabb mutatóit, majd dolgozzon ki stratégiát arra nézve, hogy miként építse be azokat a jelentésekbe. Ezután dőljön hátra és élvezze az előnyöket.

Hívjon fel minket. Ha még mindig kétségei vannak az ERP előrejelzési képességeit illetően, vagy ha tud olyanról a piacon, amelyik a legjobb előrejelzésre képes, hívja elhivatott szoftver-tanácsadói csapatunkat. Telefonos konzultációink díjmentesek, és örömmel osztjuk meg alapos piaci ismereteinket Önnel és vállalkozásával.