A mesterséges intelligencia jövője az egészségügyben

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2021.01.01

Mi a mesterséges intelligencia (MI) jövője az egészségügyben?

Ez nehéz kérdés, amelyet szinte minden egészségügyi szakembernek jó oka volt feltenni a közelmúltban, és a válasz még nehezebb. A válasz jelenleg a következőképpen szólhat: „Még nem tudjuk pontosan, de nagyszabású lesz.”

Természetesen vannak napjainkban is olyan MI alkalmazások és fejlesztések, amelyeket megvizsgálhatunk annak előrejelzésére, hogy miként fogjuk az MI-t az egészségügyben a jövőben használni, és pontosan erre fogunk kitérni a későbbiekben. A cikk végére választ kapunk kérdésünkre.

MI megoldások az orvosok számára

Jelenleg több MI alkalmazást használnak a szolgáltatók kiszolgálására, illetve teljesítményük és tapasztalataik fejlesztésére. Ehhez az alkalmazások „az emberi teljesítményt javítják a kognitív feladatok során”. Például az MI az adatok elemzésével, illetve gépi tanulás és/vagy döntéshozatali támogatást nyújtó algoritmusok alkalmazásával, vagy akár saját maga által hozott döntésekkel javítja a diagnosztikai és kezelési terveket.

Az alábbi két meglévő alkalmazás tartozik ebbe a kategóriába:

➤ Diagnosztikai képalkotás-értelmezés: A mélytanulási programok és a kategorizálási technológia felhasználásával az MI-kompatibilis képalkotó rendszerek algoritmusokkal rendelkeznek a gyorsabb és pontosabb képolvasás érdekében, ideértve a röntgenfelvételeket, az MRI vizsgálatokat és a CT-letapogatásokat is. Az MI képalkotó technológia nemcsak javítja az orvos teljesítményét egy pontosabb diagnózissal, hanem egyúttal abban is segít, hogy a képalkotás területén tapasztalható szakemberhiány enyhíthető legyen az egészségügyi piacon.

➤ Precíziós egészség: Az egészségügy új megközelítése, amely a megelőző ellátásra összpontosít genetikai információkból, hordható eszközökből és fejlett elektronikus egészségügyi rendszerekből származó adatok alapján. Az MI-kompatibilis precíziós egészségügyi eszközök a beteg életmódjával és környezetével kapcsolatos, valamint biometrikus adatai felhasználásával azonosíthatják a lehetséges kockázatokat és javasolhatnak megelőző beavatkozásokat.

Amint ez a két példa is szemlélteti, a mesterséges intelligencia jelenleg is megkönnyíti az egészségügyi szolgáltatók életét, és ez a jövőben is így lesz, mivel ezeket az alkalmazásokat továbbfejlesztik és új területekre is bevezetik majd.

Ezen információk alapján már meg tudjuk válaszolni az eredeti kérdést:
A mesterséges intelligencia a jövőben a pontosabb diagnózis és a fejlettebb kezelés révén jobb orvosi eredményeket biztosít az egészségügyben.

MI megoldások a betegek számára

Mivel a betegélmény és az egészségügyi ellátás iránti elkötelezettség egyre nagyobb hangsúlyt kap, természetes, hogy az MI-t úgy alakították ki, hogy a szolgáltatókon kívül a betegeket is kiszolgálja. Az MI-kompatibilis interfészek használatával a betegeknek így nagyobb lehetősége nyílik arra, hogy ellenőrizzék kezelésük folyamatát.

Két példát mutatunk be a mesterséges intelligenciát alkalmazó beteg részére kifejlesztett megoldásokra:

➤ Virtuális egészségügyi asszisztensek: A kibővített valóság, a kognitív számítástechnika, a beszéd- és a testfelismerő szoftverek segítségével egy olyan virtuális személyt hoznak létre a betegek számára, akivel ők kapcsolatba léphetnek. Ez a virtuális egészségügyi asszisztens személyre szabott élményt nyújt, melynek során a betegek kérdéseket tehetnek fel és megtanulhatják, mit tehetnek egészségük érdekében.

➤Egészségügyi robotok az ügyfélszolgálaton: Ezek olyan interaktív, beszédképes robotok, amelyek természetes nyelvfeldolgozást (NLP), érzelmi elemzést és koncepció kivonatoló algoritmusokat használnak a betegek olyan adminisztratív ügyekkel kapcsolatos kijelentéseinek és kérdéseinek megválaszolására, mint például a számlafizetés, időpont foglalás vagy a gyógyszerek ismételt felírása.

Tudjuk, hogy a betegek jobban kezelik saját krónikus állapotukat, és az eredmények javulnak, ha bevonjuk őket saját gondozásukba, de az egyes betegekkel folytatott rendszeres kommunikáció további időterhet róna a már így is túlterhelt egészségügyi szolgáltatókra.

Ezekkel az MI eszközökkel a betegek pozitív eredményeket érhetnek el, míg a szolgáltatóknak több ideje marad arra, hogy más feladatokra összpontosítsanak. Így már kibővíthetjük válaszunkat arra, hogy mi lesz az MI jövője:

A mesterséges intelligencia a jövőben a pontosabb diagnózis és a fejlettebb kezelés révén jobb orvosi eredményeket biztosít az egészségügyben, valamint jobb tájékoztatást nyújt a betegek részére és bevonja őket a kezelésbe.

MI megoldások az adminisztrátorok számára

Végül, az MI algoritmusok nagy előrelépést jelenthetnek az adminisztratív folyamatok automatizálása terén, megszüntethetik az időpazarlást és enyhíthetik a szűk keresztmetszeteket azáltal, hogy jobban kezelik a különböző egészségügyi szolgáltatók által előállított adatokat.

Jelenleg az MI-t igen hatásosan használják a bevételi ciklus kezelésének és optimalizálásának területén. Két példa erre:

➤ A valós idejű orvosi dokumentáció fejlesztése: Amennyiben kezelés közben az orvosok speciális, valós idejű döntéstámogatási modelleket használnak, akkor javíthatják a jegyzetelés pontosságát, átfogó jellegét és hatékonyságát is.

➤ Számítógéppel támogatott kódolás: Az NLP-t és a gépi tanulást használó programok egészségügyi kódokat javasolhatnak a klinikai dokumentáció alapján. A kódolók ezeket a javaslatokat felhasználhatják saját kódjaik módosítására vagy jóváhagyására, és a lehető legmagasabb visszatérítési arányt biztosíthatják.

Ennek megfelelően tehát válaszunk kialakítása során figyelembe vehetjük az adminisztratív feladatokat is:

A mesterséges intelligencia a jövőben a pontosabb diagnózis és a fejlettebb kezelés révén jobb orvosi eredményeket biztosít az egészségügyben, valamint jobb tájékoztatást nyújt a betegek részére és bevonja őket a kezelésbe, továbbá javítja az adminisztratív folyamatokat is.

Hogyan küzdhetjük le az akadályokat és készülhetünk fel az MI jövőjére az egészségügyben?

Gartner szerint: „Az MI/intelligens gépek korszaka lesz a leginkább megosztó az IT története során ... Végül is ezek az előrelépések újradefiniálják majd azt, hogy mit is jelent orvosnak és betegnek lenni.”

Mivel azonban ezek fejlesztések mindenképpen megtörténnek, a Gartner meghatározta az MI bevezetésének jelenlegi kihívásait is. A legszembetűnőbb az, hogy az egészségügyi szolgáltatók nem bíznak meg az MI-alapú technológiákban.

Figyelmeztető jelzést kell küldeni azoknak az egészségügyi szolgáltatóknak, akik nem ismerik fel az MI előnyeit.

Gartner szerint: „Legjobb lesz, ha az orvosok bizalommal fordulnak az MI alkalmazása felé, hogy magabiztosan használhassák azt klinikai döntéshozataluk kiegészítéseként. Az orvosi és diagnosztikai döntések meghozatala során egyszerűen annyi felhasználható információ áll rendelkezésre, amelynek feldolgozása már valóban meghaladja az emberi agy kognitív képességeit.

Az MI-t hatalmas egészségügyi szolgáltató szervezetek tesztelik széles körben már egy ideje, és egy független egészségügyi szolgáltató annyiban szerencsés, hogy figyelemmel kísérheti, amint ezek az óriási szolgáltatók kipróbálják a technológiát, még mielőtt az elterjedne (és mielőtt a betegek elvárnák, hogy a kisebb egészségügyi szolgáltatónál is láthassák ezt a technikát).