10 leggyakoribb kérdés a SaaS-ról

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2021.01.02

A szoftverszolgáltatás (SaaS) – más néven felhőalapú szoftver – ma már a fő irány. 2020-ban a hatalmas vállalatoktól kezdve az apró családi vállalkozásokig a felhőalapú szoftver az alapértelmezett telepítési módszer a világ szinte minden üzleti technológiája esetében.

És ennek jó oka van. A webböngészőn keresztül kapott üzleti alkalmazások esetében nincs vesződséges telepítés vagy szigorú kötelezettségvállalás, és időben elosztva kell fizetni értük, nem pedig egyszerre. Ez általában az összes költségvetés részére rugalmasabbá és megfizethetőbbé teszi a rendszereket.

Ennek ellenére még mindig sok olyan üzleti vezetővel beszélgetünk szinte minden nap, akiknek még mindig megvannak a fenntartásai az SaaS-sal szemben, és szeretnék tudni, miért lehet ez jó választás a vállalkozásuk számára. Ezeknek a beszélgetéseknek alapján úgy látjuk, hogy a következő 10 kérdést teszik fel leggyakrabban az SaaS-ról.

1. Mi az SaaS?

Az SaaS a szoftverszállítás olyan módja, amely lehetővé teszi az adatok elérését bármilyen, internet-kapcsolattal és webböngészővel rendelkező eszközről. Ebben a web-alapú modellben a szoftverszolgáltatók tárolják a kiszolgálókat, az adatbázisokat és az alkalmazást alkotó kódot, illetve végzik azok karbantartását is.

A felhőalapú modell manapság olyan gyakori, hogy a szakértőinket felhívó szoftvert keresők több mint 60%-a csak webes termékeket akar – kevesebb mint 2%-uk igényel kifejezetten helyben telepített szoftvert.

A hagyományos helyben telepített szoftverszállítási modell két kulcsfontosságú módon különbözik az SaaS-tól:

• Az SaaS telepítéséhez nem szükséges erős hardver, így a vásárlók kiszervezhetik a szoftver házon belüli hibaelhárításához és karbantartásához általában szükséges informatikai feladatok nagy részét.
• Az SaaS rendszereket általában előfizetéses modellben fizetik ki, míg a helyben telepített szoftvereket általában egy végleges licenc alapján vásárolják meg, előre kifizetve.

A helyben telepített szoftverek felhasználói évente akár 20%-ot is kifizethetnek karbantartási és támogatási díjakra. Az SaaS rendszerek éves vagy havi előfizetési díja általában tartalmazza a szoftverlicenc, a támogatás és a legtöbb egyéb díjat is.

2. Saas vagy helyben telepített: Hogyan válasszak?

A kérdés megválaszolásának első lépéseként meg kell határozni az üzleti vállalkozás összetettségét. Válaszoljon néhány, a vállalkozásával kapcsolatos kérdésre, amely segít meghatározni, hogy az SaaS lesz-e a legjobb választás:

• Mennyire specializálódott az Ön vállalkozása az iparág többi szereplőjéhez képest?
• A dobozos szoftvertermékek biztosítják-e az Önnek szükséges funkciókat?
• Előreláthatóan milyen mértékben lesz szükséges a szoftver személyre szabása?

A költségvetést is figyelembe kell venni, mint szempontot. A fentiekben említettek szerint az SaaS előfizetés-alapú fizetési modellek segítenek a kisebb költségvetéssel rendelkező vállalatoknak abban, hogy időben elosszák a teljes beszerzési és fenntartási költséget, így még a kisvállalkozások is alkalmazhatnak robusztus, modern szoftvereket.

A vásárlóknak már nem kell választaniuk a rugalmasság és a funkcionalitás között. A legtöbb felhőalapú szoftver manapság pontosan ugyanazt az élményt kínálja, mint egy helyben telepített szoftver.

A fontosabb kérdés az adatok tulajdonjogáról szól. A szolgáltatók túlnyomó többsége továbbra is a végfelhasználó tulajdonának tekinti az adatokat, de feltétlenül olvassa át a szolgáltatási szerződést, hogy megértse, pontosan hogyan fogják felhasználni az Ön adatait.

Néhány iparág lassabban vezeti be a felhőmegoldásokat (például sok gyártó továbbra is a hagyományos ERP-telepítést választja), de új technológia keresésekor a felhő az új alapértelmezés.

3. Hogyan kezdődött az SaaS?

A MIT hallgatóihoz intézett, 1961-ben tartott beszédében John McCarthy, a neves informatika tudós, aki elnyerte a Turing-díjat a mesterséges intelligencia (MI) kutatásáért, a következő híressé vált kijelentést tette: „A számítógépes adatfeldolgozást egyszer majd közszolgáltatásként is meg lehet szervezni”. Más szóval a felhőalapú számítástechnika fogalma a számítási teljesítmény erőforrás-megosztásaként kezdődött.


Habár az ötlet már létezett egy ideje, az SaaS támogatásához szükséges web-alapú technológia az 1990-es évek végén ért be. Ekkor történt, hogy olyan vállalkozások, mint például a Salesforce – amelyet kifejezetten felhő alapú szoftverek készítésére alapítottak – az SaaS modell segítségével olyan hagyományos vállalati megoldásokat kezdtek kínálni, mint például az ügyfélkapcsolat-kezelés (CRM).

Eleinte a vállalati szoftvervilág nem vette komolyan az SaaS-ot. Az elmúlt évtizedben azonban az új, először szoftvert használó vállalkozások körében az SaaS gyors növekedését és elfogadását láthattuk. A felhőszoftver-alkalmazások sokkal gyorsabban növekednek, mint más felhő technológiai szegmensek, például a Platform szolgáltatás (PaaS) vagy az Infrastruktúra szolgáltatás (IaaS).

4. Személyre szabhatom az Saas szoftvert?

Igen! A mai web-alapú szoftverek elég rugalmasak ahhoz, hogy nemcsak egy adott üzleti vállalkozás, hanem az egyéni felhasználók céljaira is módosíthatók legyenek. A vásárlók személyre szabhatják a felhasználói felületet (UI), hogy megváltoztassák a program megjelenését és hangulatát, valamint módosíthatnak bizonyos területeket, mint például az adatmezőket, vagy azt, hogy milyen adatok jelenjennek meg. Számos üzleti folyamat funkciói is kívánság szerint ki- vagy bekapcsolhatók.

A felhasználók gyakran finomra hangolhatják saját személyes munkaterületüket, például egy indulóképernyőt vagy feladatlistát, hogy csak azokat az információkat jelenítsék meg, amelyekre szükségük van, és optimalizálják azt egyéni munkastílusukhoz.

Manapság mind a helyben telepített, mind pedig az SaaS rendszerek minden egyes ügyfél számára teljes körűen személyre szabhatóak, de a felhőalapú szoftverek még mindig sokkal nagyobb mozgékonyságot és rugalmasságot nyújtanak egy átlagos vállalat számára.

5. Kinek a tulajdonában vannak saját Saas adataim?

Az esetek túlnyomó többségében továbbra is Ön marad a felhőalapú rendszerben lévő adatainak tulajdonosa. A legtöbb szolgáltatási szint megállapodás megerősíti, hogy az Ön vállalkozása marad a szolgáltató kiszolgálóin található adatok tulajdonosa, és Ön jogosult az adatok visszakeresésére.

A legtöbb SaaS szerződés beépített és előre kifizetett biztosítékot tartalmaz, amely egyrészt garantálja, hogy az adatok az Ön tulajdonában maradnak, másrészt pedig hozzáférést biztosít azokhoz, ha olyan előre nem látott esemény következne be például, minthogy a szolgáltató felhagy az üzleti tevékenységgel.

Ezenkívül a legtöbb SaaS szolgáltató igény esetén bármikor lehetővé teszi az adatok exportálását és a helyi biztonsági mentések készítését. Igen ritka, hogy bármely szolgáltató ragaszkodjon ahhoz, hogy az Ön adatainak tulajdonjoga őket illesse meg. Ha ezt észreveszi egy záradékban, akkor ne írja alá a szerződést a szaggatott vonalon.

Az adatok tulajdonjogán kívül ügyeljen arra, hogy alaposan átnézze a szerződés következő szempontjait is:
  • A szoftverszolgáltató támogatással, frissítésekkel és biztonsággal kapcsolatos felelősségei
  • Az Ön, mint ügyfél, felelőssége, hogy időben értesítse a szolgáltatót a problémákról
  • A szolgáltatási szint garantálása, mint például a garantált rendelkezésre állás, illetve hogyan reagálhat az ügyfél a gyenge szolgáltatásra

6. Biztonságban vannak az adataim a felhőben?

A szoftverszolgáltatók tudják, hogy az ügyfelek gyanakvóak a felhő biztonságával kapcsolatban, és keményen dolgoznak azért, hogy bebizonyíthassák: az adatok biztonságban vannak a szerverükön. Számos SaaS szolgáltató rendkívül biztonságos nyilvános felhőalapú szolgáltatásokat használ a szoftverpéldányok és adatok telepítésére és tárolására.

A legtöbb társaság esetében az adatok nagyobb kockázatnak vannak kitéve házon belül, ahol a költségvetésből kevesebb fordítható az informatikai biztonságra, és ahol az alkalmazottak vagy mások véletlenül kiszivárogtathatnak adatokat, vagy biztonsági réseket helyezhetnek el a rendszerben. Valójában a Gartner azt jósolja, hogy 2022-re a felhőkben előforduló biztonsági hibák legalább 95%-a az ügyfél hibájára lesz visszavezethető.

Az ERP rendszerek felhőalapú biztonságáról folytatott vita továbbra is igen élénk, ám ez az egyik olyan utolsó szoftverszegmens, amelyben jelentős biztonsági hibák tapasztalhatóak. Statisztikák szerint a munkahelyen igen gyakran használnak gyenge jelszavakat, és ez általában több biztonsági problémát okoz, mint a hackerek.

Valójában az adatbiztonság független attól, hogy a szerver közvetlenül Ön mellett vagy egy másik városban található. Az SaaS szolgáltatók sokkal több pénzt képesek befektetni a biztonságba, a biztonsági mentésekbe és a karbantartásba, mint bármelyik kis vagy közepes méretű vállalkozás.

7. Mi történik akkor, ha a szolgáltatóm kivonul a piacról?

Szoftverszolgáltatók folyamatosan jelennek meg és tűnnek el – akár iparági konszolidáció, akár üzleti kudarc miatt. Az adatokat azonban általában Önnek kell megőriznie.

A legtöbb SaaS szolgáltató előre fizeti az adatközpont-tárhely szolgáltatóját, hogy ne szüntessék meg az adatokhoz való hozzáférést. Ennek az előre fizetett díjnak az a célja, hogy lehetővé tegye a vállalatok számára, hogy hozzáférhessenek az adataikhoz, ha valami történik a szolgáltatóval.

Tudjon meg néhány dolgot a kiválasztott listán szereplő szolgáltatókról:

1. Mennyi ideje folytatja a társaság az üzleti vállalkozást?
2. Növekszik-e ügyfeleik és/vagy alkalmazottaik köre?
3. Van technológiai ütemtervük?

Itt az a fontos, hogy ellenőrizze, hogy a szerződésben van-e egy olyan záradék, amely kifejezetten kijelenti, hogy exportálhatja adatait a szolgáltatótól, ami manapság azért általános és elvárt szempont. A záradéknak tartalmaznia kell az adatokhoz való hozzáférés gyakoriságát és formátumát is. Általános az is, hogy a szerződésben előírják, hogy a szolgáltató megfelelő díj ellenében segítséget nyújt az adatok áttelepítéséhez.

8. Milyen korlátozásokat jelent az internet és az operációs rendszer (OS)?

Az SaaS elsődleges hátránya, hogy jó internetkapcsolaton alapszik. De hacsak nem félreeső helyen található vállalkozása, akkor az internetkapcsolata bőven elegendő lesz a mai SaaS rendszerek használatához.

Bár sokan úgy vélik, hogy a helyben telepített rendszerek megbízhatóbbak, egyetlen rendszer sem rendelkezik teljes immunitással az üzemkiesési időkkel szemben. A helyben telepített szoftver elektromos áramkimaradásoknak, hardverhibáknak és számos egyéb kockázatnak van kitéve. Biztonsági okokból néhány SaaS szolgáltató olyan kapcsolat nélküli funkciókat is kifejlesztett, amely lehetővé teszi a munka folytatását az internetkapcsolat megszűnése esetén is. Miután a stabil internetkapcsolat helyreáll, az összes adat szinkronizálva lesz a rendszerrel

Egyes vásárlók az internetkapcsolaton kívül a különféle operációs rendszerekkel való kompatibilitás miatt is aggódnak. Valószínűtlen, hogy az operációs rendszer kompatibilitását kellene figyelembe vennie – a legtöbbet böngészőkön keresztül szállítják, és teljes mértékben függetlenek az operációs rendszertől. A legrosszabb esetben le kell töltenie egy másik web böngészőt, amely jobban működik az SaaS rendszerével.

9. SaaS vagy felhő: Mi a legnagyobb különbség?

A felhő hihetetlenül összetett infrastruktúra-technológiák sorozatára utal. Alapvető szinten ez egy egymással összekapcsolt számítógépekből, szerverekből és adatbázisokból álló együttes, melyekhez a felhasználók hozzáférést bérelhetnek, és kombinált teljesítményükön osztozhatnak. A számítási teljesítmény szabályozható, így a vásárlók dinamikusan növelhetik vagy csökkenthetik a bérelt számítási teljesítmény mennyiségét.

A felhő bármire utalhat, amelyet egy távoli helyen tárolnak és az interneten továbbítanak. Míg az összes felhőprogramot egy mögöttes szoftver működteti, az SaaS kifejezés kifejezetten az olyan üzleti szoftveralkalmazásokra utal, amelyeket a felhőn keresztül biztosítanak.

A felhőhöz való hozzáférhetőség széles körű növekedése miatt az SaaS fejlesztők könnyebben, gyorsabban és olcsóbban vezethetik be az alkalmazásokat a hagyományos helyszíni szoftverfejlesztőkhöz képest. Manapság szinte mindenfajta alapvető üzleti funkció – az emberi erőforrásoktól a vállalati erőforrás-tervezésig – elérhető az SaaS-on.

10. Mi az a privát felhő?

A privát felhő átveszi a nyilvános felhőt futtató összes infrastruktúra-technológiát, és azt a helyszínen tárolja. A felhasználók ugyanazt a funkcionalitást és adathozzáférést érik el, mint egy böngészőn keresztül. Ahelyett azonban, hogy a számítási teljesítményt a nagyközönséggel osztanák meg, az saját társaságuk felhasználói között oszlik meg.

A gyorsan növekvő nyilvános felhő modelljével ellentétben a privát felhő esetében a karbantartás és fenntartás elvégzéséhez egy IT-osztály is szükséges. Saját privát felhőjének létrehozása költséges lehet, és beruházást igényel a felhőkörnyezet fejlesztéséhez és fenntartásához szükséges infrastruktúrába.

A privátfelhőket a beruházás megtérülését generáló nagy vagy összetett projektek igazolhatják. Ez vonzó lehetőség az olyan nagyvállalatok számára, amelyek nem akarják információikat nyilvános felhőben elhelyezni.