Hogyan lehet túlélni egy gazdasági visszaesést?

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2021.01.30

Élje túl a következő gazdasági visszaesést úgy, hogy vállalkozását már most felkészíti a gazdasági bizonytalanságra.

Természetesen csak találgathatunk, hogy pontosan mikor sújt le a következő gazdasági visszaesés, de a recesszió valószínűleg elkerülhetetlen. Az üzleti vállalkozás felkészítése a gazdasági bizonytalanságra már most kulcsfontosságú a költségvetés-csökkentések és a jövőbeli recesszió egyéb negatív hatásainak minimalizálása érdekében.

A vállalkozások általánosságban az alábbi módon reagálnak a gazdasági visszaesésre

A legtöbb vállalkozás a gazdasági visszaesésekre azok bekövetkezése után reagál. Ennek megvan a maga oka: a közgazdászok ritkán adnak pontos előrejelzéseket arra nézve, hogy mikor kezdődik a recesszió, ehelyett tájékoztatnak minket arról, ha már folyamatban van. A Gartner (ügyfelek számára elérhető) kutatása szerint a vállalkozások egy gazdasági hanyatlás hatására hasonló, kiszámítható költségcsökkentéseket hajtanak végre válaszlépésként. Egy gazdasági recesszióra adott válaszlépésként számos szervezet gyakran a legegyszerűbb és azonos módon valósítja meg a források csökkentését, előzetes bejelentés nélkül:
 • Korlátozzák az utazási kiadásokat
 • Csökkentik vagy felfüggesztik új munkavállalók felvételét
 • Felfüggesztik az új beruházásokat
Sajnos a gazdaság fellendülésekor hosszú távú problémákat okozhat, ha a túlélés érdekében a gazdasági visszaesésre reagáló költségvetés csökkentésre támaszkodunk. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy az előzetes felkészülés miként segítheti a vállalkozásokat abban, hogy elkerüljék a gazdasági hanyatláshoz vezető reflexszerű reakciók következményeit.

1. reakció: Korlátozzák az utazási kiadásokat

Az utazási kiadásokat hirtelen csökkentő vagy teljesen megszüntető vállalkozások az értékesítés visszaesését kockáztatják, mivel bizonyos iparágakban az üzleteket nehezebben lehet lezárni személyes kapcsolat nélkül. Ezenkívül az utazási kiadásokat korlátozó vállalati stratégia növelheti az alkalmazottak elégedetlenségét és fluktuációját is.

Közelítse meg az utazási kiadások csökkentését stratégiai megfontolások alapján. Ehhez dolgozza ki, hogy miként fokozhatja a hatékonyságot, mert így enyhítheti azt, hogy mennyire kell megnyirbálni a kiadásokat a visszaesés miatt. Az utazásokat felügyelő szoftver segítségével olyan ösztönző programokat valósíthat meg, amelyek anyagilag jutalmazzák a munkavállalókat, ha csökkentik az üzleti utazásokra fordított összegeket.

2. reakció: Csökkentik vagy felfüggesztik a munkavállalók felvételét

Habár rövid távon csökkenthetők a kiadások azzal, ha korlátozzák az alkalmazottak létszámát, vagy nem töltik be a nyitott pozíciókat, felmerül néhány megfontolásra érdemes esetleges következmény is:
 • Az ügyfélélmény rosszabbodhat, mivel a meglévő alkalmazottak nehezen birkóznak meg azzal, hogy lépést tartsanak az ügyfelek elvárásaival.
 • A be nem töltött pozíciók miatt esetleg szabadúszókra, tanácsadókra és más munkavállalókra kell költeni, és ez akár többe is kerülhet, mintha rendes alkalmazottakat foglalkoztatna.
 • A képzett munkavállalókat a versenytársak átcsábíthatják, kihasználva azt, hogy az Ön szervezete stagnál. Amint a gazdaság magához tér és fellendül, a munkaerő felvétel időbe telik, és ez akár meg is hosszabbíthatja a tervezett létszámstop idejét.

3. reakció: Felfüggesztik az új beruházásokat

A termék versenyképessége kárt szenvedhet, ha az új innovációba történő beruházások leállnak. Ezt súlyosbíthatja, ha a gazdasági visszaesésre előre felkészült versenytársak a hanyatlás ellenére is folytatják az innovációt. Ne feledje, hogy az üzleti vállalkozásának a közelmúltban tett új technológiai beruházásaira is hatással lehet a létszámstop. Például a piackutatási technológiai eszközökre fordított beruházás lehet, hogy meg sem térül, ha nincs elegendő képzett személyzet, aki használja a technológiát.

Hogyan készülhet fel a vállalkozásom a gazdasági visszaesésre?

A gazdasági visszaesésre adott elhamarkodott költségvetés-csökkentések elnyújtják a recesszió utáni fellendülési időszakot az összehangoltabb megközelítéshez képest. A gazdasági bizonytalanságra való felkészülés magában foglalja előre meghatározott, a költségvetési korlátozásokat proaktívan megközelítő forgatókönyvek feltételeinek meghatározását is. Néhány kulcsfontosságú szempontot kell figyelembe venni a gazdasági ellenszélben való navigációs terv kidolgozása során:

Az üzleti tevékenységre vonatkozó gazdasági trendek változásait jelző mutatók nyomon követése és figyelése

Értse meg a gazdasági környezetnek a vállalkozását pénzügyi szempontból valószínűleg befolyásoló, kezdődő változásait jelző mutatókat. Alább felsoroljuk a gazdasági makro-trendek figyelésének néhány mutatóját, de kérjük, hogy vegye figyelembe a fogyasztói perspektívát és az iparág versenyképességét is. Az iparági változás néhány mutatója:
 • A munkaerő-állomány csökkentése
 • Az iparágból távozó vállalkozások száma
 • Felvásárlások
 • Csökkenő hirdetési kiadások

Készítsen egyre szűkebbre szabott költségvetések szerint olyan forgatókönyv-terveket, melyek az alapvető kiadásokat részesítik előnyben

Fontolja meg, hogy az ügyfelek vásárlási mintáinak, az általános üzleti teljesítménynek és a külső makrogazdasági tényezőknek a változásai miként befolyásolják majd a vállalat rendelkezésére álló erőforrásait. Mennyire valószínű az, hogy a fogyasztók vagy a vállalkozások egy gazdasági visszaesés esetén csökkentik az Ön termékére vagy szolgáltatására fordított kiadásaikat? Ha ez valószínű, akkor releváns mutatókat kell használnia olyan konkrét forgatókönyvek megtervezéséhez, ahol a költségvetés a változásjelző mutatók ingadozását követve egyre szűkebbre szabott.

A gazdasági visszaesés során minden vállalkozás eltérő költségvetési forgatókönyvekkel fog szembesülni, de az egyik kihívás változatlan marad: ez pedig annak meghatározása, hogy mely költségkategóriák elég rugalmasak ahhoz, hogy szerepelhessenek a rendkívüli költségvetés megtervezésében. Ezek meghatározását követően tegyen lépéseket a gazdasági visszaeséskor szükségessé váló költségvetés-csökkentések megelőzésére vagy enyhítésére. Például ha a munkabér jellegű kiadások elég rugalmasak ahhoz, hogy bekerüljenek a rendkívüli költségvetési tervekbe, mérlegelje azokat a módszereket, amelyek segítségével proaktívan elkerülhetők az elbocsátások vagy a létszámstop még a gazdasági visszaesés előtt.
 • Helyezze át a meglévő munkavállalókat a jelenlegiből egy magasabb jövedelmet generáló pozícióba.
 • Készítsen olyan ösztönző tervet, amely jutalmazza a munkavállalókat, ha növekszik a termelékenység.
 • Inkább a vállalkozás gyorsan növekvő területeire vegyen fel új munkavállalókat.
A gondos előretervezés ellenére is szükség lehet a létszámstopra vagy elbocsátásokra viharos gazdasági időkben. Készítsen olyan rendkívüli költségvetési terveket, melyek egyre szűkösebb forrásokkal is lehetővé teszik a műveletek folytatását. A munkaerőköltségek esetében ez azt jelenti, hogy olyan jövőt kell megtervezni, ahol a létszám növekszik, változatlan marad vagy csökken – a rendkívüli költségvetést kiváltó, előre meghatározott mutatóktól függően (például az ügyfelek költése és a beszerzési tartomány küszöbértékei).

Amikor eldönti, hogy hol kell csökkenteni a költségvetést a veszélyhelyzeti tervezés során, a nem változó kiadási tételek legyenek az egyes vizsgált üzleti funkciók alapvető alkotóelemei. Például, ha az értékesítési munkatársak elengedhetetlenek a bevétel fenntartásához, akkor ezen a területen vállalkozása nem csökkentheti a munkabér költségeket egy gazdasági visszaesés alatt.

A gazdasági visszaesésre való felkészülés a forgatókönyv tervezéséről szól

A Gartner független kutatása úgy találta, hogy a különböző pozícióban lévő vezetők 70%-a nem tudja, hogyan készítse fel saját osztályát egy közelgő üzleti visszaesésre. Egyeztessen a társaival, feletteseivel és/vagy közvetlen beosztottjaival annak érdekében, hogy megértsék a gazdasági visszaesésre készített terveket, és igazodjon a szélesebb vállalati stratégiához a recesszió túlélésére.

Ha a jövőbeli problémákat még azok felmerülése előtt megvitatják, az elősegíti a rend és a helyes irány fenntartását a gazdasági zavarok közepette. Az alkalmazottak nagyobb betekintést szeretnének abba, hogy a vezetők miként tervezik a gazdasági hanyatlás során az érvényesülést, és 70%-uk arról számolt be, miszerint több információra van szükség a gazdasági kihívásokról és a szervezet sikerét elősegítő tervezett kezdeményezésekről.

Tervezzen előre és szálljon szembe a következő gazdasági visszaeséssel. Ez fokozza a munkavállalók vállalati stratégiába és a jövőbeli kilátásokba vetett bizalmát, valamint elősegíti azt is, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülményektől függetlenül világosan összpontosítsanak a lényegre.