Hogyan segíthetnek a BI-eszközök az értékesítési és marketingstratégiája jobbá tételében?

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2023.06.02

Ebben az őrülten versengő üzleti világban az ügyfeleire, termékeire és az eladásokra vonatkozó adatokból hasznos ismeretek kinyerése hozzájárulhat a vállalkozása növekedéséhez és ahhoz, hogy kitűnjön az ugyanazon a területen tevékenykedő versenytársai közül. Az üzletiintelligencia-eszközök (angolul: Business Intelligence, BI) jól jönnek egy ilyen helyzetben. Ezen eszközök segítségével a szervezete elemezheti, hogy mit akarnak az ügyfelei, melyik termékek fogynak gyorsan, valamint egy bizonyos terméknek mi a hiányossága, és azt hogyan lehetne orvosolni a piaci igényeknek való megfelelés érdekében. Ezek az eszközök azonosítják a cég tevékenységei közül a leginkább problémásakat, így ön gyorsan tud cselekedni, ami pedig gyakran az értékesítési hatékonyság és a bevételek növekedését eredményezi. Ebben a bejegyzésben segítünk önnek annak meghatározásában, hogy a BI-eszközök hogyan segíthetnek az értékesítési és marketingtevékenységeinek új szintre emelésében.

Az üzletiintelligencia-eszközök segítségével meghatározhatja a marketingstratégiája ROI-ját (befektetésmegtérülés):
Egy az alkalmazások, webalapú közösségimédia-platformok és átkattintásonként fizető (pay-per-click) AdWords-hirdetések uralta piacon a BI-eszközök központi szerepet játszanak abban, hogy segítsék a cégeket az általuk tett marketing-erőfeszítések eredményeinek értelmezésében és a kitűzött ROI elérésének biztosításában. A BI-jelentések kutatásokra és valószínűségekre épülnek a megérzések helyett, így nagyobb valószínűséggel adják meg a legjobb befektetésmegtérülést.

Az üzletiintelligencia-eszközök leépítik az alacsony jövedelmezőségű tevékenységeket, és segítenek a profittermelő tevékenységek megcélzásában:
A leginkább interaktív jelentéskészítő eszközökkel - például a Tableau, a Power BI és a Jaspersoft - generált üzletiintelligencia-jelentéseknek köszönhetően egy szervezet döntéshozói vethetnek egy pillantást azokra a tevékenységekre, amelyeken a cégük éppen dolgozik, azért, hogy jó értékesítési eredményeket érjenek el, különbséget tegyenek a jól jövedelmező erőfeszítések és a nem annyira jól jövedelmező erőfeszítések között, és döntsenek a cég jövedelmezősége szempontjából rossz irányba haladó folyamatok felszámolásáról. E jelentéseket kézben tartva, a cégek könnyedén hozhatnak megalapozott döntéseket, ahelyett, hogy kerülgetik a forró kását, és nagyon igyekeznek egy kis hasznot kisajtolni maguknak.

Az üzletiintelligencia-eszközök használatával alaposan megismerheti az ügyfeleit, továbbá megerősítheti és hosszú távon fenn is tarthatja a vásárlói hűséget

Az olyan üzletiintelligencia-technológiákkal, mint a Hadoop, Spark, Hive és Talend, egyetlen egységesített adatbázisban gyűjthető össze valamennyi ügyfélinformáció és a CRM-eszközök különböző kapcsolatbalépési módjain — például a weboldal kapcsolatfelvételi űrlapján, közösségimédia-platformokon, e-mailen, online chatrendszeren stb. — keresztül tett interakcióik. Ilyen egységesített adattárház birtokában a döntéshozók egyetlenegy dashboardot hozhatnak létre, ami tartalmazza az ügyfelekkel folytatott interakciókról szóló valamennyi jelentést, így jobban megérthetik az ügyféltrendeket. Amint egy szervezet tisztába kerül az ügyfelekkel kapcsolatban a szervezetben felismert problémákkal, az felhasználhatja e gyenge pontokat testreszabott megoldások kidolgozásához, hogy minden egyes ügyfélnek segítséget nyújtsanak, így törzsügyfélkört alakítsanak ki, akiket hosszú távon kiszolgálhatnak. Egy elégedett ügyfél szintén emeli a cég piaci értékét, mivel azt másoknak is ajánlja a későbbiekben.

Az üzletiintelligencia-eszközökkel megjósolható a jövő

Az üzletiintelligencia-eszközök a csillagjós szerepét is betöltik a legtöbb vállalkozás számára. Az olyan, mostanában népszerűvé váló technológiákkal, mint a prediktív analitika, mélytanulás és gépi tanulás, a vállalkozások mostantól képesek lesznek a saját maguk előtt álló jövő előrejelzésére. Ezek az eszközök pontos értékesítési előrejelzések adásában nyújtanak segítséget. A prediktív analitika segítségével a szervezetek megválaszolhatják az olyan jövőre vonatkozó kérdéseket, mint: „Mit fognak árulni?”, „Kinek fogják árulni?”, „Mikor és hogyan ütik nyélbe az üzletet?” stb. A gyártó vállalatok segítségére is lehet a leltárkarbantartásra vonatkozó előrejelzésekkel. A cégek a különféle előrejelzési modellekkel pontos jelentéseket kaphatnak többek között azzal kapcsolatban, hogy mekkora biztonsági készletet kell tárolniuk, melyek a lassú forgási sebességű és a gyorsan forgó termékek, mennyi a szállítási átfutási idő, továbbá a kiugró értékek azonosítása stb.

Az üzletiintelligencia-eszközök segítségével akár tengernyi adatból is kiszűrhetőek a szükséges ismeretek

Egyre inkább nehezebbé válik a cégek által nap mint nap generált hatalmas adathalmazok értelmezése. Azt mondják, hogy az egész világon a jelenlegi adatok 90%-a csak az elmúlt három év során keletkezett. Tekintetbe véve e kihívásokat, a szervezeteknek tanulmányozniuk kell a gépeikből nap mint nap kinyert adatokat, az ügyfelektől származó adatokat, az értékesítésre vonatkozó adatokat, a pénzügyi adatokat stb. A BI-eszközök abban segítik a szervezetek döntéshozóit, hogy e tengernyi adatból a megfelelő adatokat nyerjék ki, és így jó időben helyes döntéseket hozhassanak. A folyamatosan keringő petabájtnyi adatok alapján a megfelelő következtetések levonása fogja a szervezetet segíteni abban, hogy azonosítsa a KPI-ket (fő teljesítménymutatók), megértse a piaci dinamikát, és végül, de nem utolsósorban, javítsa a teljesítményt.

Végkövetkeztetések

Az üzletiintelligencia-eszközökre valódi áldásként tekint a legtöbb olyan szervezet, amely jobb értékesítési eredményeket és a marketingstratégiája jobb teljesítését tűzte ki célul. Továbbá a szervezeteknek figyelemmel kell lenniük arra, hogy a tevékenységük alapján a számukra leginkább megfelelő BI-eszköz kiválasztása is nagyon fontos, mivel így a cégek azon adatokat újféle megközelítésből és hatékonyabb módon használhatják majd fel.