A távmunka előnyei és hátrányai

Réfi Tibor

Réfi Tibor

2021.01.03

A munkahelyen a távmunkával kapcsolatban ugyanolyan éles vélemények hangzanak el, mint a nyitott iroda esetében. Egyesek esküsznek rá, és úgy vélik, hogy ez a jövő, míg mások csak veszélyhelyzet esetén használható lehetőségnek tekintik, amely csak csekély mértékben eredményesebb, mintha egyáltalán nem is dolgoznának.

Mindkét fél véleménye mellett felsorakoztathatók érvek. De egy dolog vitathatatlan: a távmunka szükségszerűvé vált, akár tetszik, akár nem. Tehát ahelyett, hogy megpróbálnánk ellene küzdeni, tekintsük át a távmunka előnyeit és hátrányait, és azt, hogy miként lehetne az előnyöket érvényre juttatni, a hátrányokat pedig csökkenteni.

A távmunka előnyei

Ha lehetővé tesszük a távmunkát a munkavállalók számára, az nem jelenti szükségszerűen azt, hogy feláldozzuk a termelékenységet, vagy pedig azt, hogy a vállalkozás egy lépést tesz hátrafelé. A távmunka még segíthet is abban, hogy vállalkozása a növekedés következő szakaszába léphessen. Íme néhány példa és tanács arra vonatkozóan, hogy miként húzhat előnyt belőle.

ELŐNY: A vállalkozás több tehetséges munkavállaló számára lehet vonzó

A Gallup felmérése szerint a munkavállalók igénylik a távmunka rugalmasságát, és nem fogadják el a távmunkát nem biztosító állásajánlatokat, sőt akár még állást is változtatnak egy olyan munkahely kedvéért, amely lehetővé teszi azt. Valójában a Gartner azt jósolja, hogy 2030-ra, amikorra már a teljes Z generáció belép a munkaerőpiacra, a távmunka iránti igény 30%-kal növekszik majd. A távmunka felajánlásával vonzóbbá teheti vállalkozását a jelöltek számára, miközben, ha ragaszkodik a távmunkát elutasító általános vállalati stratégiához, akkor emiatt lemaradhat a legtehetségesebb munkavállalókról.

Tanács: Toborzáskor tüntesse fel előnyként a távmunka lehetőségét, és keressen olyan jelölteket, akik már bizonyították, hogy képesek sikeresen dolgozni távolról.

ELŐNY: Megtakarítást érhet el a rezsiköltségeken

Az irodaterület bérlése óriási költségeket jelenthet, különösen a nagyobb ipari központokban. A bérleti díjakon felül a karbantartást és a fenntartást is figyelembe kell venni, a modern iroda üzemeltetéséhez tartozó járulékos juttatásokkal (harapnivalókkal, italokkal) együtt.

Tanács: Az irodaterület csökkentésével megtakarítható pénz egy részét ajánlja fel a távmunkában dolgozó munkavállalóknak havi illetmény formájában, azaz biztosítson nekik harapnivalót és kávét saját otthonukban.

ELŐNY: Fokozza a tettrekészséget

A távmunka segítségével a munkacsoportok különböző helyszíneken és időzónákban lehetnek eredményesek. A valós, fizikai irodákhoz kötött agilis munkacsoportot hátráltathatják a szállítási késedelmek, a konferenciaterem rendelkezésre állása, valamint a rugalmas munkaszervezés is. Ha lehetővé teszi a munkacsoportok számára, hogy távolról működjenek együtt és dolgozzanak a projekteken, azzal elősegítheti számukra, hogy tettre készek maradhassanak, egy adott helyszíntől függetlenül.

Tanács: Tartson heti videokonferenciákat a különböző helyszínen tevékenykedő munkacsoportokkal, hogy megoszthassák a legújabb fejleményeket és ötleteket, valamint, hogy ösztönözze az együttműködést.

A távmunka hátrányai

A távmunkát is lehetővé tevő vállalati folyamatátalakítás során elkerülhetetlenek lesznek kezdeti nehézségek, ha még nem rendelkezik erre vonatkozó vállalati stratégiával. A megfelelő megközelítéssel azonban kiküszöbölheti ezeket a hátrányokat, és hatékony, a kétféle munkavégzési lehetőség legelőnyösebb tulajdonságait ötvöző vállalati stratégiát alakíthat ki a távmunkára vonatkozóan.

HÁTRÁNY: Kevesebb személyes, közös munkavégzés

A tényleges személyes, fizikai interakció semmivel sem helyettesíthető. Ám a technológia jelentős mértékben fejlődött a kezdeti lassú, megbízhatatlan videokonferenciák ideje óta. 2020-ban a videokonferencia találkozók egyszerűen megvalósíthatók egyetlen gombnyomással, anélkül, hogy közlekedési problémákkal szembesülnénk, vagy a fertőzések terjesztését kockáztatnánk a munkatársak körében.

Tanács: Video-értekezletekkel segítheti elő, hogy a távmunkavállalók kevésbé érezzék magukat elszigeteltnek saját munkacsoportjuktól.

HÁTRÁNY: A távmunka során elterelődhet a figyelem

Ez a hátrány inkább csak egy mítosz, semmint tényleges probléma. Egy nemrégiben készített Software Advice felmérés kimutatta, hogy a távolról dolgozók 42%-a úgy érzi, hogy munkája során hatékonyabb, és csak kevesebb mint 10%-uk érezte úgy, hogy kevésbé hatékony, amikor otthon dolgozik. Ha az egyik munkavállaló a távmunka során hatékonysági gondokkal küzd, akkor inkább a helyzetet kellene megvizsgálnia, mielőtt a távmunkát hibáztatja ezért. A gondok oka műszaki hiányosság vagy nem megfelelő beállítás is lehet.

Tanács: Győződjön meg arról, hogy minden munkavállalója rendelkezik a távmunkához szükséges technológiával, beleértve a szoftverfrissítéseket és a VPN-hozzáférést is. Ösztönözze arra is a munkavállalókat, hogy alakítsanak ki egy külön munkaterületet saját otthonukban.

HÁTRÁNY: A videokonferencia technikai nehézségei

Mindannyian tapasztaltunk már olyat, hogy a délelőtt 10 órára kitűzött értekezlet valójában csak 10:15-kor kezdődött el, mivel nem volt egyszerű megoldani, hogy az összes web-konferenciához szükséges összes videó- és audio-eszköz egyszerre működjön mindenkinél. Arra is emlékeztethetünk viszont, hogy ezek a technikai nehézségek az irodában is legalább ugyanolyan valószínűséggel fordulhatnak elő, mint az egyik távmunkavállalónál.

Tanács: Keressen egy olyan videókonferencia szoftvert, amely egy kattintással teszi lehetővé a találkozók megtartását, tesztelje a rendszert fontos találkozók előtt, és ragaszkodjon ahhoz, ami működik.